UNS i DNKiM: Kosovska policija da prestane sa maltretiranjem novinara srpskih redakcija

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Kosova i Metohije (DNKiM) protestuje zato što je kosovska policija zabranila novinarima srpskih redakcija snimanje kuće iz koje je ...
Image
Foto: UNS

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Kosova i Metohije (DNKiM) protestuje zato što je kosovska policija zabranila novinarima srpskih redakcija snimanje kuće iz koje je u toku obeležavanja slave Sveti Vrači u selu Krajište kod Lipljana puštana glasna muzika kojom je ometana liturgija i traži da pripadnici policije odgovaraju za ove postupke.

U toku liturgije i litije oko crkve, iz obližnjih albanskih kuća čula se glasna muzika kojom su meštani Albanci provocirali Srbe povratnike i vernike koji su se okupili u hramu. Kada su novinarske ekipe pokušale da snime kuću iz koje je sa razglasa puštana muzika, pripadnici kosovske policije su ih sprečavali u tome.

„Policija nam nije dala da snimimo kuću iz koje su puštane nacionalističke pesme koje veličaju Adema Jašarija i takozvanu OVK. ‘Šefe, ne smeš da snimaš, to je privatna kuća’ rekao nam je jedan od policajaca, a potom rukom pokazao da kamere okrenemo na drugu stranu“, rekla je za sajt UNS-a novinarka portala Gračanica onlajn i dopisnica Prve TV Ana Marković.

Snimatelj Kim radija Bojan Ćirković istakao je da su ih policajci legitimisali.

„Nakon što je završena liturgija, novinarske ekipe su ispred crkve uzimale izjave od prisutnih. Tada je prišao unifirmisani i policajac u civilu. Pitali su nas za koji medij radimo, koji su još mediji prisutni i to zapisali“, objasnio je za UNS Ćirković.

UNS i DNKiM ističu da je u javnom interesu snimanje ljudi i objekata iz kojih se krši javni red i mir, bez obzira u čijem je objekat vlasništvu.

UNS i DNKiM pozivaju da prestanu pritisci na novinare srpskih redakcija i da im se omogući nesmetano obavljanje novinarskog posla.

UNS i DNKiM traže od međunarodnih i kosovskih institucija da se utvrdi odgovornost policajaca koji su sprečavali novinare da rade svoj posao.

UNS

Krajište: Tokom obeležavanja slave provokacije od strane komšija Albanaca


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.