UNS i DNKiM: Kosovske vlasti brutalno krše slobodu kretanja novinara

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Kosova i Metohije (DNKiM) najoštrije protestuje zbog zabrane ulaska na Kosovo novinaru Tanjuga Anđelku Utješanoviću.
Image
Foto: UNS

Kosovska policija je danas na prelazu Merdare, nešto posle 15 časova, zabranila novinaru agencije Tanjug Anđelku Utješanoviću da uđe na KiM, kako bi izveštavao o poseti patrijarha Porfirija svetinjama na Kosovu, saopštava UNS.

U izjavi za UNS Utješanović kaže da je putovao na KiM zajedno sa delegacijom SPC u kojoj je bio i patrijarh. Ističe da je bio najavljen kao član delegacije, ali da je bez ikakvog obrazloženja vraćen sa administrativnog prelaza.

Službenici policije Kosova su mu saopštili da ne može da nastavi dalje, jer mu je vlada u Prištini zabranila da uđe na Kosovo.

Utješanović je zatražio obrazloženje, međutim rečeno mu je da ga ni oni nemaju i da mora da napusti prelaz.

UNS i DNKiM ističu da je neprihvatljivo ogrančavanje slobode kretanja novinarima i zahtevaju da svi novinari na Kosovu obavljaju nesmetano svoj posao.

UNS i DNKiM podsećaju da je prošlo 13 meseci kako kosovske vlasti bez objašnjenja, a uprkos reagovanju UNS-a, Evropske federacije novinara i brojnih međunarodnih organizacija koje se bore za slobodu informisanja, ne dozvoljavaju novinarki RTS-a Svetlani Vukmirović da obavlja novinarski posao na Kosovu.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.