UNS i DNKiM protestuju zbog maltretiranja ekipe Radio Goraždevca od strane Kosovske policije

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara KiM (DNKiM) najoštrije protestuje zbog maltretiranja ekipe Radio Goraždevca od strane Kosovske policije.
Image
Foto: UNS

Pretres vozila novinarskoj ekipi koja je polazila na teren, dogodio se danas u Goraždevcu prilikom upada Specijalne policije u zgradu Privremenog organa za Peć, navodi UNS.

Glavni i odgovorni urednik Radio Goraždevca Darko Dimitrijević rekao je za UNS da mu je prišao komandir stanice policije za region Peć i rekao da moraju da izvrše pretres auta.

„Nisu našli ništa, naravno. Kada su videli da u autu nema ništa sumnjivo rekli su nam da su morali da nas pretresu jer smo im izgledali sumnjivo. I pored toga što smo se legitimisali, ophodili su se prema nama vrlo drsko. Nečuven je postupak da policija maltretira novinare i pokuša da zapleni auto sa produkcijskom opremom. U Goraždevcu postoji policijska stanica, policija u Peći takođe zna da smo novinari, ali i pored toga odlučili su da nam na taj način demonstriraju neku vrstu sile“, ističe Dimitrijević.

Kosovska policija je nakon upada u zgradu PO opštine Peć upala i u prostorije Radio Goraždevca, što je zabeleženo kamerom. Redakcija Radio Goraždevca uputiće žalbu policijskom inspektoratu Kosova.

UNS i DNKiM ističu da je ovo nedopustiv način ophođenja prema novinarima i zahtevaju od relevantnih međunarodnih institucija da hitno reaguju na ovakve slučajeve kršenja prava novinara na slobodu kretanja i izveštavanja.

UNS I DNKiM traže da prestanu pritisci na novinare srpskih redakcija i da im se omogući bezbedno i nesmetano obavljanje novinarskog posla.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.