UNS i DNKiM: Učesnici protesta nemaju pravo da ometaju rad novinara tokom izveštavanja

UNS i DNKiM osuđuju pretnje i verbalne napade na novinare u Zvečanu.
Image
Foto: Radio Kontakt Plus

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Kosova i Metohije (DNKiM) reagovalo je danas povodom verbalnog nasrtaja na novinare koji su izveštavali sa protesta u Zvečanu, kada su okupljene građane posetili opozicioni poslanici u Skupštini Srbije Miroslav Aleksić i Aleksandar Jovanović Ćuta.

Dok su novinari snimali prepirku grupe građana Zvečana i predstavnika srpskih opozicionih stranaka, pojedini učesnici protesta su novinarima pretili, vređali ih i zahtevali od njih da isključe kamere i mobilne telefone.

Pojedini građani koji su protestovali uputili su pretnje kao što su „dolazite tu da zamećete kavgu“ i „zapamtiću vas dobro“.

„UNS i DNKiM ističu da građani koji protestuju, a samim tim i učestvuju u javnim događajima, nemaju pravo da onemogućavaju medijima da ih snimaju. Ukoliko ne žele da budu deo medijskog izveštavanja, moraju tako i da se ponašaju i da se sklone sa mesta na kome se javni događaj odvija. Javni prostor će uvek biti mesto na kome je novinarima dopušteno da snimaju, jer se tu odvija društveni život svih građana, čije interese novinari u prvom redu zastupaju“, ističe se u saopštenju.

UNS i DNKiM ukazuju da su medijski radnici, usled pogoršanja bezbednosne situacije, posebno izloženi opasnostima i traže da ih građani ne ugrožavaju dok obavljaju svoje profesionalne zadatke.

„UNS i DNKiM podsećaju da je neophodno omogućiti slobodno izveštavanje o svim događajima, posebno u kriznim situacijama kada je neophodno da do javnosti stižu tačne informacije o zahtevima i nezadovoljstvu građana“, zaključuju iz UNS-a i DNKiM-a.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.