Uručen „Vitez poziva“, među dobitnicima policajka iz Valjeva, Vesna Mališić, Alek Kavčić, Tatjana Lazarević…

Nevladina organizacija Liga eksperata (LEX) uručila je danas ovogodišnje nagrade „Vitez poziva“, koje se 18. put dodeljuje izuzetnim pojedincima iz različitih sfera društva, koji su tu ...
Image
Foto: Fonet/Ana Paunković

Nevladina organizacija Liga eksperata (LEX) uručila je danas ovogodišnje nagrade „Vitez poziva“, koje se 18. put dodeljuje izuzetnim pojedincima iz različitih sfera društva, koji su tu titulu zaslužili savesnim i profesionalnim odnosom prema pozivu.

Ovogodišnji dobitnici nagrada su policajka iz Valjeva Katarina Petrović, novinarka i urednica portala KoSSev Tatjana Lazarević, Vesna Mališić i Petar Peca Popović, naučnik Alek Kavčić i profesor Filozofskog fakulteta Ognjen Radonjić.

Član žirija, advokat Božo Prelević izjavio je na svečanosti u Narodnom pozorištu u Beogradu da se današnjom dodelom nagrade „Vitez poziva“ pomera pogled od „isfabrikovane vrtoglavice“, ka ličnostima kojima se društvo mora ponositi.

„Svi oni znaju i upozoravaju da će nacionalni i duhovni izleti sa mirisom bezumlja imati svoja surova buđenja. Danas promovišemo u viteze one koji nisu ćutali i pristajali, već su se borili za bolje društvo, profesiju i etiku“, kazao je Prelević.

Policajka iz Valjeva Katarina Petrović, koja je ranije ove godine upoznala javnost sa udesom koji je izazvao kum predsednika Srbije, Nikola Petrović, kazala je da je danas trebalo da stoji ispred Višeg suda u Valjevu zbog iste stvari zbog koje je dobila nagradu.

„Nisam tražila ni lance, ni lovore, a dobila sam i jedno i drugo. Spremna sam to da to ponesem“, rekla je Petrović.

Urednica portala Kossev Tatjana Lazarević ocenila je da nije dobro kada novinar postane vest, preči od svoje priče i da to znači da „nešto u društvu nije kako treba“.

„Predugo smo glavne vesti. Do nepodnošljivosti, mnogi u ovom zanatu naginju na jednu ili na drugu stranu… Nije posao novinara da stvara laž, ulepšava ili upropašćuje stvarnost“, naglasila je Lazarević.

Nagradu u ime novinarke Vesne Mališić primio je urednik nedeljnika NIN Milan Ćulibrk, koji je naveo da bi novinari trebalo samo da rade svoj posao, u opštem javnom interesu.

„Oni koji to rade zaslužuju da budu vitezovi. Malo je vitezova u ovoj zemlji i nadam se da će ih biti više, jer bez toga neće ništa moći da se promeni“, kazao je Ćulibrk.

Novinar Predrag Peca Popović ocenio je da je vitez danas onaj koji sme da stane ispred svake vlasti, vojske i duhovne institucije, braneći ljudskost, slabije i ljubav, i nedozvoljavajući da zlo savlada dobrotu.

„Borba za ljudska i građanska prava, to je ono što nikad neće stati i što nas obavezuje“, rekao je Popović.

Profesor Filozofskog fakulteta Ognjen Radonjić ocenio je da borba protiv represije ne garantuje pobedu, ali da ćutnja i odustajanje od borbe garantuje poraz.

„Ova borba za istinu i pravdu je ponekad rizična, iscrpljujuća i neprimetna, ali je za mene pre svega privilegija“, rekao je Radonjić.

Osnivač fondacije „Alek Kavčić“, koja nudi besplatne udžbenike đacima, Alek Kavčić ocenio je da je trend urušavanja institucija stigao i do prosvete, i da se došlo do situacije u kojoj se „gaje“ plagijatori.

Prema njegovim rečima, jedini način da dođe do promena u Srbiji, jeste da se budućim generacijama ostavi sistem vrednosti uz pomoć kog će oni, kao mladi i obrazovani ljudi, „ovu zemlju konačno moći da poprave“, a jedini način da se do toga dođe je vraćanje poverenja i uzdizanje nastavničke profesije.

Na početku ceremonije, minutom ćutanja odata je počast nedavno preminulom profesoru Ratku Božoviću, jednom od utemeljivača nagrade „Vitez poziva“.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.