Uručena priznanja za najuspešnije žene Kosova

Zamenica kosovskog premijera Emilija Redžepi danas je u saradnji sa nevladinom organizacijom „Lady“ uručila priznanja najuspešnijim ženama Kosova pod nazivom „Zlatne žene Kosova – Kruna uspeha“.
Image
Foto: Medija centar Čaglavica

Ovo priznanje dobile su 63 žene iz svih zajednica na Kosovu iz različitih oblasti rada i delovanja – nauke, kulture, medija, politike, borbe za ljudska i prava nevećinskih zajednica…

„Naša žena je jaka, hrabra, uspravna. Predstavlja stub svake naše porodice, stiže i postiže sve da ostvari tokom 24 sata – da ide na posao, da pospremi kuću, da kuva, da odgaja decu, da vodi računa o supružniku, ali i da vodi računa o užoj i široj rodbini. Naša žena je jednostavno stub i toplina svakog našeg doma. Upravo iz svih tih razloga prošle godine smo pokrenuli pitanje zaslužnih i istaknutih žena Republike Kosova, da se u stvari vidi ko su one, da se čuje njihov glas, ono što rade za svoje društvo, državu, firmu, svoj biznis, za obrazovanje svoje dece i svih polja delovanja. i da za to delovanje dobiju satisfakciju na ovakvim skupovima organizovanim u ime vlade“, rekla je zamenica kosovskog premijera Emilija Redžepi.

Uručivanju priznanja prisustvovao je i kosovski premijer Aljbin Kurti.

„Čestitam vam na vašoj nepokolebljivoj posvećenosti i dostignućima u različitim oblastima. Nastavimo da podržavamo jedni druge, jer zajedno ćemo stvoriti pravedniju budućnost za sve. Vaše istorije će nas i dalje inspirisati, za nove visine na putu jednakosti i napretka“, rekao je Kurti.

Jedna od dobitnica priznanja za najsupeniju ženu na Kosovu je i Milica Stojanović Kostić iz Gračanice, urednica i osnivačica portala „Ženski info“.

„Ono što znači u ovom trenutku jeste da vas neko prepoznaje kao nekog ko pravi razliku, odnosno stvara promene u društvu u kome se nalazite. Na Kosovu je veliki problem da prvo osnaže žene da govore o svojim problemima, vrlo je veliki problem da pokidamo te lance patrijarhata koji su stalno iza nas i koje ne možemo da skinemo sa sebe. Ono što mene strašno nervira je što lokalna samouprava u kojoj ja delujem ne prepoznaje ono što ja radim, odnosno ne samo ja, nego veliki broj aktivistkinja za ženska prava“, rekla je Milica Stojanovič Kostić.

Među 63 žene koje su dobile priznanje je i šefica Jedinice za borbu protiv nasilja u porodici u Kosovskog policiji Tahire Hadžoli za, kako je navedeno, predan i marljiv rad u cilju promene kulture tolerancije slučajeva nasilja u porodici.

„Ovo priznanje za mene znači mnogo u mojoj kontinuiranoj posvećenosti i obezbeđivanju bezbednosti za sve građane Republike Kosovo, sa posebnim naglaskom na posvećenost zaštiti, slobodi i prava žena, kao i osnaživanju žena, ali i drugih građana koji trpe nasilje. Želim da budem primer i da podstičem druge žene da rade na svom profesionalnom razvoju“, rekla je Tahire Hadžoli.

Svečanoj dodeli nagrada prisustvali su brojni predstavnici domaćih i međunarodnih organizacija, amabasada i lokalnih samouprava.

Medija centar Čaglavica


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.