Vanredni sastanak zbog situacije na Kosovu: Lajčak sa izaslanicima Francuske, Nemačke i Italije

Kažu diplomatski krugovi
Image
Foto: N1

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak sastaće se danas s diplomatskim savetnicima lidera Francuske, Nemačke i Italije, piše Radio slobodna Evropa (RSE) pozivajući se na izvore u Briselu.

Na sastanku će, prema tim izvorima, biti prisutan i američki izaslanik za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar).

Do vanrednog sastanka dolazi nakon jučerašnjeg napada na pripadnike Kosovske policije na severu Kosova u kom je ubijen jedan policajac.

Lajčak je ranije izjavio da će se posle novog incidenta na severu Kosova, koji je ocenio kao „užasan“ i „duboko zabrinjavajući“ napad, u narednim danima „fokusirati na pronalaženje puta napred“.

„Takav kukavički čin nasilja je duboko zabrinjavajući i protivan je samim principima mira i saradnje“, napisao je Lajčak na Fejsbuku i dodao da taj „užasan napad dodatno naglašava neophodnost preventivne diplomatije i dijaloga, što je naglašeno tokom prošle nedelje“ tokom Generalne skupštine UN u Njujorku.

Posle jučerašnjeg incidenta na severu Kosova, Priština i Beograd su razmenili optužbe za odgovornost za nasilje u kom su ubijeni jedan kosovski policajac i trojica napadača, Srba.

RSE/Beta/N1


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.