Velika Hoča, 20 godina kasnije

U Gospodarskoj kući u Velikoj Hoči danas je otvorena izložba fotografija i akvarela „Velika Hoča, 20 godina kasnije“, kao i Letnja škola arhitekture.
Image
FOTO: Kancelarija za KiM

Izložba i škola organizovane su od strane Udruženja Biser Metohije, a realizovane su uz pomoć Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Pomoćnica direktora Kancelarije Milena Parlić prisustvovala je otvaranju i naglasila da je dosta toga u Velikoj Hoči urađeno u poslednjih 20 godina zahvaljujući Vladi Srbije i Kancelariji za KiM.

“Cilj izložbe jeste da se u proteklih dvadeset godina predstavi Hoča, šta je to učinjeno i promenjeno. I ono što moram da kažem, raduje da zaista jeste dosta toga i urađeno u Hoči, moram da kažem zahvaljujući Vladi Republike Srbije, Eparhiji raško-prizrenskoj, Zavodu za zaštitu spomenika kulture, svim dobrotvorima. Mnogo toga je učinjeno, mnogo infrastrukturnih projekata koji su realizovani, i putna infrastruktura i evo ovaj divan trg u centru i buduća vinica i degustacioni centar i Dom kulture. Manastir Zočište koji je 2004. godine stradao, danas je obnovljen. Trinaest crkava koje se zahvaljujući Zavodu za zaštitu spomenika kulture održavaju. Želim da se zahvalim svima koji su se danas okupili, da vidimo kako se to Hoča razvijala u proteklih dvadeset godina i šta je još neophodno da uradimo zajednički“, rekla je Parlić, prenosi Kancelarija za KiM.

Istakla je i značaj Letnje škole arhitekture na koju je ponosna i koja se sprovodi zahvaljujući Ministarstvu kulture i Kancelarije za Kosovo i Metohiju na inicijativu Opštine i udruženja Biser Metohije.

Navodi da je Letnja škola arhitekture okupila mlade i talentovane ljude sa Prištinskog univerziteta, čiji cilj je bio da se upoznaju sa mestom gde se ukrštaju vera, tradicija i kultura.

„Prva stvar koju smo danas otvorili jeste izložba „Velika Hoča, 20 godina kasnije“, na kojoj su prikazani radovi, odnosno akvareli Grozdi Mitikiši iz 2003. godine, koje je ona napravila u toku svog boravka u Velikoj Hoči, na osnovu kojih je naše udruženje odredilo fotografije na identičnim lokacijama kao pre 20 godina i izvršili smo jednu komparaciju kako je to bilo tada, kako je sada, koji su dobri primeri, šta je sačuvano, šta nažalost nije sačuvano, ali ponosni smo i srećni što je preko 80 odsto tih starih objekata tradicionalnog narodnog graditeljstva sačuvano, dok je sakralna arhitektura u potpunosti obnovljena. Posetioci ove izložbe koja se realizuje u saradnji sa Privremenim organom opštine Orahovac i Kancelarije za KiM u zavičajnom muzeju u Velikoj Hoči moći će da se prisete svojih kuća, kako je nekada bilo, kao i svi gosti Velike Hoče će imati tu priliku”, rekao je Milan Petrović, predsednik Udruženja Biser Metohije iz Velike Hoče.

Izrazio je nadu da će doći i studenti sa drugih univerziteta, kako domaćih tako i inostranih.

„Još jedan projekat pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture jeste Letnja škola arhitekture u Velikoj Hoči gde smo zajedno u saradnji sa Fakultetom tehničkih nauka, odsek arhitekture iz Kosovske Mitrovice, bili domaćini studentima, koji su došli ovde i odradili snimanje. Upoznali smo ih sa našom bogatom istorijom u Velikoj Hoči, kako sakralnih objekata, tako i objekata tradicionalnog narodnog graditeljstva. Studenti su dali svoj doprinos očuvanju kulturnog nasleđa, nadamo se da će u narednom periodu neke ideje konkretizovati i realizovati i da će Velika Hoča biti još lepša i bogatija. Nadamo se da će ovo biti tradicionalna manifestacija, da će se svakog leta održavati i doći studenti sa drugih univerziteta, kako domaćih tako i inostranih i da ćemo se u zdravlju okupljati u našoj Velikoj Hoči”, naglasio je Petrović.

Studentkinja arhitekture Kristina Vasić je ocenila da je Velika Hoča je jedan od najočuvanijih gradova.

“Utisci koje ću iz ove škole poneti u moj rodni Lipljan su takvi da ne mogu rečima da se opišu. Ovo je sredina koja vraća u prošlost, koja vraća naše živote korenima. Velika Hoča je jedan od najočuvanijih gradova i ljudi se ovde i trude da tu kulturu sačuvaju i održe. Tome doprinose i ovi projekti, kao i kuće koje su rekonstruisane i obnovljene u duhu tradicije i prošlosti”, rekla je Kristina Vasić.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.