Bled: Verbalni sukob Brnabićke i Kurtija

Premijerka Srbije Ana Brnabić i predsednik Vlade u Prištini Aljbin Kurti imali su verbalni sukob na Bledskom strateškom forumu o tome da li je Kosovo nezavisno ili ne.
Image
Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Peđa Vučković

Kurti je rekao da je vreme da se svih šest zemalja zapadnog Balkana međusobno priznaju.

Brnabić je istakla da su Kosovo i Srbija za nju jedna zemlja, da Kosovo nije članica Ujedinjenih nacija, kao i da sumnja da će postati članica EU, bar dok postoje dve nacije koje ne priznaju kosovsku nezavisnost.

Ona je dodala da je normalizacija odnosa u interesu Beograda i Prištine, Srba i Alanaca, celog regiona i da je visoko na listi prioriteta Srbije.

Brnabić je istakla da je normalizacija odnosa počela Briselskim sporazumom pre više od deset godina, da je jedino što je Priština trebalo da uradi bilo formiranje Zajednice srpskih opština koje i dalje nema, a da je Kurti rekao da za njega Briselski sporazum ne postoji.

„Mi živimo za mir, to naš najveći interes, da se očuva stabilnost u regionu“, rekla je.

Kurti je kazao da 98 odsto ljudi na Kosovu jeste za ulazak u Evropsku uniju, a da je u Srbiji 35 odsto građana za prijem u Uniju.

Dodao je da Srbija ni ne razmišlja o tome da Rusiji uvede sankcije i da se nije udaljila ni od Miloševića, ni od Putina.

Kako je rekao, on želi da se normalizuju odnosi i da bi to učinio da mu je sused na primer Češka.

„Normalizacija sa Srbijom je mnogo teža. Moguće je doći do nje. Potrebno je da primenimo sporazum oko kojeg smo se predsednik Vučić i ja dogovorili u Briselu, ali normalizacija u stvarnosti znači odsustvo konfuzije oko realnosti i fantazije, a to je nešto čemu ja ne mogu pomoći“, rekao je Kurti.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.