Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Vesterlund: Potrebno više policijskih savetnika EULEX-a na severu Kosova

Švedski ambasador na Kosovu, Jonas Vesterlund, kazao je u emisiji “Slobodno srpski” koju emituje Medija centar Čaglavica da se zalaže za promene u pristupu policije bezbednosnim pitanjima na severu.
Image
Foto: Medija centar Čaglavica

„KFOR i EULEX su uradili odličan posao. Prema mom mišljenju, postoji potreba da ima više civilnih policajaca iz međunarodne zajednice na severu. Imajući u vidu da su podneli ostavke policajci srpske nacionalnosti 5. novembra prošle godine i da postoji jedan određeni vakuum na severu u ovom trenutku, Evropska unija želi da se specijalna policijska jedinica povuče iz zgrada gde se nalaze gradonačelnici. Poenta je da morate da napravite razliku među policajcima. Hoću da kažem da treba da imamo, ono što ja zovem ‘policiju u zajednici’. Dakle, treba da postoji savetnici civilne policije pod okriljem EULEX-a, koji bi razgovarali sa lokalnim stanovništvom, povezali bi se i radili na tome da stvori poverenje. A ne da imamo vojna lica iz KFOR-a ili druge policajce koji su obučeni za teže situacije“, kazao je Vesterlund.

Naglasio je da EULEX trenutno ima dva civilna savetnika za policiju u četiri opštine na severu Kosova – jedan je iz Austrije, a drugi iz Slovenije.

„Verujem da postoji potreba da se taj broj poveća, zato što civilna policija iz EULEX-a može stvoriti poverenje između lokalnog stanovištva i međunarodne zajednice“, naveo je on.

Švedska podržava mere EU protiv Prištine

Ambasador Vesterlund napomenuo je da Evropska unija ima jasan plan o hitnim merama povezanim sa rešavanjem krize na severu, a koje se primarno odnose na poteze Prištine.

„Kao članica EU, Švedska podržava mere preduzete od strane gospodina Lajčaka i visokog predstavnika Borela. Videćemo šta će se u budućnosti desiti sa ovim merama. Uslovi su vrlo jasni – gradonačelnici da se premeste na alternativne lokacije, da se povuku specijalne snage iz opštinskih zgrada i da se održe novi izbori. Mislim da se to moglo uraditi na mnogo ‘mekši’, a ne ovako“, rekao je Vesterlund.

Izrazio je nadu da će kosovski premijer Aljbin Kurti shvatiti ozbiljnost situacije i slediti plan EU.

„Ne radi se samo o merama, već i o propuštenoj prilici da se ide napred. Moramo da rešimo ovo u narednom periodu, jer se mora gledati napred. Ako želite da postanete član EU, postoje određeni koraci koje morate da preduzmete, a jedan od njih je potpisivanje sporazuma o normalizaciji odnosa sa Beogradom“, naglasio je švedski diplomata.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.