Više od 46.000 osoba ima pravo glasa za smenu gradonačelnika na severu Kosova

Pravo glasa na izborima za smenu gradonačelnika opština Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić ima 46.248 birača.
Image
Foto: Kontakt Plus

Leposavić ima 13.639 birača, u Zubinom Potoku ih je 6.862, Zvečanu 7.201 i Severnoj Mitrovici 18.546, to je saopšteno je na današnjoj sednici Centralne izborne komisije (CIK) Kosova.

U odnosu na izbore koji su održani u aprilu prošle godine, ukupan broj birača je povećan za 1.153.

Ovo povećanje uključuje kategoriju lica koja su u ovom vremenskom periodu navršila 18 godina, ali i druga lica koja su u ovom slučaju registrovana sa ličnim dokumentima u matičnim knjigama (na Kosovu)“, rekao je član CIK Arianit Eljšani.

CIK je takođe odlučio da birački centri ostaju isti kao oni koji su planirani pre aprilskih izbora, što znači u javnim objektima.

Na ovom sastanku najavljeno je i imenovanje funkcionera u opštinskim izbornim komisijama u četiri opštine na severu Kosova. Opštinske izborne komisije će predvoditi Srbi, zvaničnici iz opština Gračanica, Štrpce, Ranilug i Parteš.

U odnosu na izbore koji su održani u aprilu prošle godine, ukupan broj birača je povećan za 1.153. Ovo povećanje uključuje kategoriju lica koja su u ovom vremenskom periodu navršila 18 godina, ali i druga lica koja su u ovom slučaju registrovana sa ličnim dokumentima u matičnim knjigama (na Kosovu)“, rekao je član CIK Arianit Eljšani.

CIK je takođe odlučio da birački centri ostaju isti kao oni koji su planirani pre aprilskih izbora, što znači u javnim objektima.

Na ovom sastanku najavljeno je i imenovanje funkcionera u opštinskim izbornim komisijama u četiri opštine na severu. Opštinske izborne komisije će predvoditi Srbi, zvaničnici iz opština Gračanica, Štrpce, Ranilug i Parteš.

Građani četiri opštine na severu, Leposavića, Zvečana, Zubinog Potoka i Severne Mitrovice, glasaće 21. aprila da li žele smenu aktuelnih gradonačelnika.

Glasanju je prethodilo potpisivanje peticija za smenu gradonačelnika u ovim opštinama i ispunjavanje uslova od najmanje 20 odsto potpisa birača neophodnih da bi došlo do glasanja o smeni.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.