Vitia: Sa najvećim prioritetom bavimo se svim zahtevima za lekove i sanitetski materijal iz opština sa srpskom većinom, zahtevi za kiseonik istog dana odobreni

Poruka kosovskog ministra zdravlja iz severnog dela Mitrovice.
Image
Foto: Kontakt plus

Kosovsko ministarstvo zdravlja se sa najvećim prioritetom bavi svim zahtevima za donacije za lekove i sanitetski materijal koji dolaze iz opština sa srpskom većinom. Ukoliko iz nekog razloga lekovi i santitetski materijal ne mogu da stignu, ministarstvo je spremno da lekove koje ima u magacinu pošalje u roku od najviše 24 sata – kazao je kosovski ministar zdravlja Arben Vitia.

On je danas posetio severni deo Kosovske Mitrovice, i u pratnji gradonačelnika opštine Severna Mitrovica, Erdena Atića, prisustvovao otvaranju mobilnog mamografa na početku pešačke zone u ovom delu grada iz pravca glavnog mosta. Aktivnost se odvija u okviru Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke – pojasnio je.

Ovo je ujedno bila prilika da novinari srpskih medijskih redakcija razgovaraju sa kosovskim ministrom zdravlja u vezi sa, kako je to ranije saopštio vrh Kliničkog-bolničkog centra u ovom delu grada – „mogućnošću humanitarne katastrofe“, odnosno time da „Priština koči dopremanje lekova iz centralne Srbije“.

Podsetimo, lekovi u srpske zdravstvene institucije na Kosovu i Metohiji stižu u vidu humanitranih donacija, koje odobrava upravo kosovsko ministarstvo zdravlja.

„Stav Ministarstva zdravlja isti je kao što je uvek bio. Mi se sa najvećim prioritetom, sve donacije koje dolaze iz svake organizacije, ili Srbije, ili šta god – bavimo tim donacijama, da građani Republike Kosovo bez obzira na to gde žive dobiju sve lekove, sav potrošni materijal i sve ono što treba svakom građaninu Republike Kosovo“ – kazao je Vitia.

On je u više navrata podcrtao da se zahtevima za donacije ministarstvo kojim on rukovodi bavi po najvećem prioritetu.

Na pitanje novinara da su tvrdnje vrha KBC-a u Mitrovici ipak drugačije, te da je jedna od tvrdnji i ta da su poslednji put lekovi dopremljeni 2021. godine, Vitia ponavlja da čine sve da lekovi budu dostavljeni.

„Ja ne znam, nisam čuo šta je rekao (direktor KBC-a, prim.aut.). Imao sam sastanke i telefonske pozive sa nekim ljudima i insistirao sam prvo da traže donacije. Ja sam i garantovao da nijedan predmet neće da ostane više od sat vremena u Ministarstvu zdravlja… Dakle, da traže donacije, ali ako zbog nekog razloga ne mogu da stignu donacije, ne zbog dokumentacije, može da se pokvari kamion, ili šta ja znam…ja sam im rekao svima da smo mi kao Ministarstvo zdravlja jako spremni da samo naprave spisak i mi ćemo u najkraćem roku sve lekove koje imamo kao Ministarstvo zdravlja poslati u roku od najviše 24 sata“ – kazao je.

Na pitanje kada je poslednji put poslat zahtev iz mitrovičkog KBC-a, Vitia je rekao da je to bilo prošle nedelje.

„Prošle nedelje su poslali dva ili tri zahteva za kiseonik. Odmah, istog dana kada je stigao zahtev u Ministarstvo zdravlja – on je odobren. Sada je u toku drugi zahtev za lekove i potrošni materijal i radimo, jer tu su stotine, ako ne i hiljade lekova i potrošnog materijala i radimo zajedno da to što pre bude odobreno. Nije bilo jednog ili dva dokumenta koji su traženi, svi su bili svesni da tih dokumenata nije bilo, sada su ti dokumenti poslati i ja očekujem da odmah bude odobren i ovaj zahtev za donaciju“ – kazao je kosovski ministar zdravlja.

Na pitanje sa kim je u kontaktu u vezi sa dostavljanjem lekova, Vitia je podcrtao da je njegov stav da njegov kabinet, administracija u Ministarstvu zdravlja, Agencija za lekove da budu u kontaktu sa svima.

„Ja sam i javno i kada sam imao sastanke sa ljudima i našim prijateljima, rekao da uvek možete da budete uvereni i garantovao sam da svaki zahtev koji dolazi u Ministarstvo zdravlja ili svaka lista, ako ne može da se dobije od donacije, ja ću biti spreman da u roku od 24 sata da sve te lekove iz magacina šaljemo tamo gde im treba“ – kazao je Vitia, ne precizirajući sa kim je kontaktu.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.