Kosovska vlada ukinula odluku o postavljanju stikera na srpske tablice

Kosovska vlada usvojila je danas na sednici koja je održana onlajn odluku kojom je odobrila prestanak režima postavljanja stikera na registarske tablice Srbije.
Image
Foto: Zvanična internet stranica

U saopštenju iz kosovske vlade navodi se da je uklanjanje ovog režima „akt dobrih komšijskih odnosa i dolazi nakon potpunog priznanja tablica Republike Kosova od strane Srbije“.

U saopštenju se dodaje da odluka stupa na snagu danom objavljivanja u Službenom listu.

Do sasda su vozači sa srpskim registarskim oznakama bili u obavezi da na prelazima prilikom ulaska na Kosovo postavljaju stikere preko državnih simbola na registracijama.

Prethodno je Vlada Srbije odlučila 25. decembra prošle godine, da od 1. januara ove godine na teritoriji Srbije omogući slobodno kretanje vozila sa kosovskim, „RKS“ registarskim oznakama.

Kako je ranije saopštio direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, Vlada Srbije je takvu odluku donela da bi „pomogli Srbima sa Kosova“.

On je, saopštavajući tu odluku medijima, rekao da je to dodatni impuls za inicijativu „Otvoreni Balkan“, koji će olakšati živote Srbima koji žive na Kosovu, jer oni najviše koriste administrativne prelaze.

Prema podacima kosovske vlade, od 1. novembra do 14. decembra 3.405 građana je promenilo registarske tablice na „RKS“, od čega najviše u opštinama Severna Mitrovica i Leposavić.

U prethodnim godinama su „RKS“ registarske tablice prihvatlili svi Srbi koji žive južno od Ibra.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.