RSE: Vlada Kosova zabranila ulazak vozila sa srpskim registarskim oznakama

RKP nije dobio zvaničnu potvrdu ove vesti.
Image
Foto: RSE

Vlada Kosova je saopštila da je nakon „otmice trojice kosovskih policajaca od strane srpskih snaga“ odlučila da zabrani ulazak vozila sa srpskim registarskim oznakama.

Radio Kontakt Plus: Kosovski mediji ranije su javili da je zabranjen i ulazak kamiona sa srpskim registarskim oznakama i onim kamionima koji prevoze robu proizvedenu u Srbiji. Radio Kontakt Plus je zatražio potvrdu ove vesti, kao i o registarskim tablicama od Kosovske policije, ali do objavljivanja ove vesti odgovor nije stigao. RKP je takođe dobio nezvanične informaciju da su, u vreme objave prvih informacija o zabrani ulaska automobila sa srpskim registarskim oznakama – neki od putnika uspeli bar do 21 čas da pređu prelaze na severu Kosova bez ikakvih problema. Odluke o zabrani ulaska kamiona i automobila nema ni na zvaničnoj internet stranici kosovske vlade, niti kosovskog ministarstva unutrašnjih poslova, dok je portparolka ovog ministarstva Nora Fetoši podelila izjavu Kruzeiua koju je objavio RSE. Jedna od mogućnosti je da najnovija odluka stupa na snagu, ipak od ponoći. Međutim, ni ova informacija nije zvanično potvrđena.

To je za Radio Slobodna Evropa potvrdio je portparol Vlade Prparim Krueziu, koji je rekao da su kosovske institucije nakon poslednjih dešavanja odlučile da povećaju nivo graničnih kontrola.

„Iz bezbednosnih razloga, institucije su odlučile da povećaju nivo graničnih kontrola. Zbog toga je, kao hitan korak, odlučeno da se zabrani ulazak vozila sa srpskim tablicama na Kosovo, dok se nastavlja analiza situacije od strane bezbednosnih institucija. Sledeće radnje biće preduzete na osnovu preporuka institucija za sprovođenje zakona“, rekao je Krueziu.

Ova odluka Vlade Kosova stupa na snagu odmah.

Tokom dana je Policija Kosova saopštila da su tri njena granična službenika navodno kidnapovale snage Srbije na graničnoj liniji na severu Kosova.

S druge strane, zvaničnici u Beogradu, pak, tvrde da su uhapšeni bili duboko na teritoriji Srbije.

RSE


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.