Vladika Ilarion na tribini u Hramu Svetog Dimitrija: Vidovdan je zenica našeg bića i postojanja

Duhovna tribina povodom praznika Vidovdana održana je sinoć u sali parohijskog doma Hrama Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici.
Image
Foto: Radio Mitrovica sever

Vladika Ilarion je govorio o Kosovskom zavetu, problemima Srba na Kosovu i Metohiji, Vidovdanu i njegovom značaju za srpski narod, verskom i kulturnom identitetu, a i razgovarao je sa prisutnima.

“Vidovdan je zenica našeg bića i postojanja i na ovom prostoru i svuda gde je naš narod rasejan. Imam utisak da živimo u rasejanju kada nismo na Kosovu i Metohiji”, tim rečima je počeo besedu vladika Ilarion.

Preneo je blagoslove patrijarha Porfirija i podsetio na njegove reči, kojima opisuje trenutak kada dolazi na Kosovo.

”Kaže da se oseća kao onaj rasipni sin koji se vratio očevom domu. Kosovo i Metohija je naše polazišno mesto ali i mesto povratka, ako hoćete i mesto počinka”, rekao je vladika Ilarion.

Kako bi ovo bio pravi susret, Ilarion je poželeo da ne govori samo on već da čuje i publiku koja je bila prisutna u parohijskom domu u Kosovskoj Mitrovici. Zatražio je da to bude dijalog uz misli koje su vezane za kosovski zavet, Vidovdan i identitet.

Krenuo je besedu o Kosovu i Metohiji kao kolevci, prvo naše srednjevekovne države a potom majke naših duhovnih svetinja.

Događaj je organizovala Gradska biblioteka “Vuk Karadžić” te je na početku gosta, i sve prisutne, pozdravio direktor ove ustanove Nikola Elezović.

“Drago nam je da se publika ovde odazvala u velikom broju. Episkop Ilarion je jedan veliki duhovnik i zna svojom toplom reči da pruži podršku narodu pogotovu u ovom teškom trenutku u kome smo se našli na Kosovu i Metohiji”, rekao je Elezović.

Dodao je da Gradska biblioteka nastavlja sa aktivnostima i pre svega teži da vrati čitaoce u biblioteku. Počeli smo sa predškolcima, zatim osnovcima pa srednjoškolcima i akademcima, kaže.

“Evo došao je red sada da za naše sugrađane organizujemo duhovnu tribinu, koju planiramo već duže vreme u dogovoru sa vladikom. Povod jeste praznik Vidovdan, ali ćemo gledati da ubuduće ovo postane praksa”, dodaje Elezović.

U programu su nastupile i violinistkinja Ana Popović koja je izvela pesmu “Ovo je Srbija” i glumica Tamara Tomanović koja je recitovala stihove pesme “Jefimija” Milana Rakića.

Radio Mitrovica sever


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.