Vlasti u BiH ne istražuju navode da je Radoičić kupovao oružje iz Tuzle

Otkrio portparol Tužilaštva BiH, Boris Grubešić...
Image
Foto: Vesna Anđić/RSE

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine ne vodi istragu povodom navoda Višeg javnog tužilaštva u Beogradu da je bivši potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić u Tuzli nabavio oružje, municiju i eksploziv korišćene 24. septembra tokom oružanog sukoba u Banjskoj, kada su poginuli kosovski policajac i trojica Srba.

„Tužilaštvo BiH nije dobilo nikakav izveštaj policije o eventualno počinjenom kaznenom delu i počiniteljima. Nismo dobili ni informaciju od institucija susednih zemalja, tako da nije ni bilo naredbe o sprovođenju istrage“, kazao je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH za RSE.

Više javno tužilaštvo u Beogradu je prethodno saopštilo da se Radoičić tereti da je od januara do 24. septembra ove godine nabavljao oružje, municiju i eksplozivna sredstva velike razorne moći iz Tuzle, na severoistoku BiH.

Beogradsko tužilaštvo je preciziralo da mu je to oružje isporučivano na teritoriji Beograda, „najčešće na potezu Bubanj Potok-Vrčin“, jugoistočno od glavnog grada Srbije.

U saopštenju je navedeno da je Radoičić pomenuto oružje potom prenosio i skrivao u napuštenim objektima i šumama na Kosovu.

Ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH, Ramo Isak, odbacio je te navode vlasti u Srbiji.

„Nakon svih provera, kako operativno-policijskih tako i obaveštajnih, utvrđeno je da su sve te informacije neistinite“, kazao je Isak.

Osim policije ovog entiteta, u istrazi su učestvovale Obaveštajno-sigurnosna agencija BiH, Državna agencija za istrage i zaštitu.

Vlasti u BiH su tražile i asistenciju Interpola tokom pomenute istrage.

VJT u Beogradu nije odgovorilo na upit RSE da li postoje dokazi da je oružje zaista nabavljano u Tuzli i ko je pomagao Radoičiću u transportu.

Institucije na Kosovu i u Srbiji vode zasebne istrage o slučaju Banjska.

Milan Radoičić je u otvorenom pismu javnosti 29. septembra podneo ostavku na mesto potpredsednika Srpske liste i priznao da je organizovao oružanu pobunu na severu Kosova.

Negirao je odgovornost institucija Srbije i krivicu za krivična dela koja mu srpske vlasti stavljaju na teret.

Radoičić je nakon saslušanja 4. oktobra pušten na slobodu i oduzet mu je pasoš.

Radoičića su pre sukoba u Banjskoj prištinske vlasti sumnjičile za pokušaj rušenja ustavnog poretka.

Od 2021. godine je pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država zbog sumnji da je deo međunarodne kriminalne grupe, a od 2022. godine i pod britanskim sankcijama.

Tužilaštvo u Prištini je 2019. raspisalo poternicu za Radoičićem, jer se dovodio u vezu sa ubistvom lidera GI SDP Olivera Ivanovića, ali je ona 2021. godine povučena.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.