Vučić: Ako ne budemo mogli da zaštitimo ljude od pogroma tada ćemo reagovati

Aleksandar Vučić rekao je danas da će Srbija reagovati "ako ne budemo mogli da zaštitimo ljude od pogroma".
Image
Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas na vanrednom obraćanju naciji da će Srbija reagovati „ako ne budemo mogli da zaštitimo ljude od pogroma, ali niko ne mora da brine da ćemo to činiti bez najave NATO-u i van sporazuma koji su potpisani“.

On je dodao i da očekuje da „lažni gradonačelnici“ podnesu ostavke i da se specijalne Kosovske jedinice povuku sa severa Kosova. Prema njegovim rečima, do tada ne želi da se sastaje i razgovara sa Kurtijem, prenosi N1.

„Odluke ćemo donositi sami, nećemo se konsultovati ni sa kim. Nemamo nikakvih obaveza prema bilo kome drugom. Što se dijaloga tiče, potpuno je besmislen“, istakao je Vučić.

On je istakao da mnogo godina unazad pokušava da na svaki način sačuva mir, stabilnost.

„Naša zemlja je dala sve da tako i bude. Voleo to neko da čuje ili ne, to su činjenice i podaci. Koliko god se trudili da budemo ozbiljan i odgovoran partner, mi smo na evropskom putu, ali nas nikad nisu tako gledali. Ako nismo postupili po njihovom zahtevu bezuslovno i bespogovorno, bili smo krivci. Izlaza prosto vidite, više nemamao. Od početka godine nijedan Albanac nije upucan, povređen. Bilo je malih zađevica srpskih i albanskih mladića, kada su Albanci prelazili most u Mitrovici“, rekao je Vučić i podestio je na sve slučajeve u kojima su ranjeni Srbi.

Vučić je otkrio da se Kancelarija za KM „dočepala“ dokumenta EULEX-a.

„Znate šta tu piše? Pa ništa. Ispoštovali birokratsku formu. Baš ih briga za Srbe. Kurti kreira kriminalnu situaciju, mislio sam da to radi sam, a sad znam da to radi uz podršku neki zapadnih partnera. On maltretira sve građane srpske nacionalnosti“, rekao je Vučić.

„I onda nam kažu nemojte da se mešate, EULEX prati. Šta pratite lažovi jedni?“

Naglasio je da u poslednjih pet dana trpi velike pritiske zbog hapšenja kosovskih specijalaca na teritoriji Srbije.

Vučić je rekao da je siguran da su stvari dovedene do kraja i da je razgovarao sam sa „očajnim predstavnicima Srba“.

„Ljudi bi da sačuvaju mir, ali ne znaju kako. Siguran sam da će voditi aktivne poteze, Vidovdan je važan dan u srpskoj istoriji. Na Vidovdan će Srbi na miran način preduzimati korake na putu za svoju slobodu. Mi više nikoga ništa nećemo obaveštavati, osim onog u skladu sa Rezolucijom 1244. Trudićemo se da sačuvamo mir, ali upozoravamo sve one koji bi da isele Srbe sa severa KiM da se to neće dogoditi“, kazao je predsednik Srbije i dodao da „neka razmišljaju ili neka tvrde da je u pitanju blef, potpuno mi je svejedno“.

Što se tiče našeg političkog ponašanja, kako je istakao, „sasvim je besmislen razgovor sa čovekom koji nikada nije hteo da razgovara“.

„I nemamo o čemu, sve dok uhapšeni Srbi ne budu pušteni, dok ne povuku ove besmislene norme. Ima da puštate uhapšene Srbe, da odredbe da ne puštate kamione sa robom, da nekoga izgladnjujete, to vam neće vam proći. A to je kršenje i CEFTE i svih mogućih sporazuma. Besmisleno je dok lažni gradonačelnici ne daju ostavke i ne povuku se sa severa KiM. Da li ćemo tehnički da se pojavimo na nekom razgovoru, o tome ću vas obavestiti 24 sata ranije. Ali od tog posla nema ništa, a tehnički to je pitanje naše taktike“, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima situacija je veoma komplikovana i složena.

„Naš narod je pod žestokim udarom ubica, lopova i prevaranata. Dovoljno dobro znam koliko smo mali u odnosu na NATO zemlje, znam da naša politika mora da bude razvoj i ekonomski napredak, ali sam i dovoljno svestan koliko je opstanak našeg naroda ugrožen“, zaključio je Vučić.

Na pitanje o nastavku dijaloga, predsednik Srbije je rekao da „Kurti ćeli rat po svaku cenu“.

„Besmislen je svaki razgovor, krizni dijalog nema smisla jer je svaki isti i zasniva se na tome ‘Vučiću nešto popusti’, nemam šta da popustim više. Da li ću tehnički da odlučim da li ću da se pojavim ili ne o tome ću da odlučim, to će biti naša taktička odluka“, rekao je srpski predsednik.

Prema njegovim rečima Srbija se nalazi na evropskom putu i neće da se ponaša voluntaristički i pravi incidente.

„Ako ne budemo mogli da zaštitimo ljude od pogroma tada ćemo reagovati, ali niko ne mora da brine da ćemo to činiti bez najave NATO-u i van sporazuma koji su potpisani“, rekao je Vučić.

Vučić Zapadu o Kosovu: Pomilujte vaše čedo ili ga lupite po du*etu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je odgovarajući na pitanje o saradnji sa EULEX-om rekao, „lepo vi to rešite sa svojim čedom i obavestite me kada ste završili posao“, prenosi N1.

On je istakao da je predsednik „našim ljudima na Kosovu i Metohiji jednako kao i svim drugim građanima“.

„Neki su glasali za mene neki nisu, većina jeste. Kao predsednik ne dam da ih maltretiraju i šikaniraju, nemam pravo na to. Lepo vi to rešite sa svojim čedom pomilujte ga malo po glavi ili ga lupite po du*petu kako god hoćete, a mene obavestite kad ste završili posao“, rekao je Vučić.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.