Vučić: Garantujem da nijedan vojnik ni policajac nije ušao preko administrativne linije, Kurti želi rat

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da garantuje da nijedan vojnik Vojske Srbije i nijedan policajac nije ušao preko administrativne linije.
Image
Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

„Niko nije prišao ni milimetar administrativnoj liniji, pripadnici kosovske policije uhapšeni na 1,8 kilometara u našoj teritoriji, spremni smo da pružimo sve dokaze, mi smo ozbiljna država,“ rekao je predsednik, gostujući na RTS-u.

Prešli smo rubikon, Kurti želi rat po svaku cenu

Vučić je, povodom aktuelne situacije na KiM, izjavio da se nalazimo na raskrsnici, hoćemo li dalje imati mir ili ne i da je pređen Rubikon, kao i da više nema nikakvu sumnju u to da Aljbin Kurti hoće da izazove rat po svaku cenu.

On je rekao za RTS da je važno da se to kaže, kako bi se izbegle sve spekulacije.

Postoji jedan čovek na Balkanu, Aljbin Kurti, koji hoće da izazove rat, istakao je Vučić i dodao da je do sada izbegavao da se koristi rečnikom optužbi i da je uvek tražio mogućnost za kompromis.

Namera Prištine je da protera srpsko stanovništvo sa severa KiM

Predsednik je izjavio da je namera Prištine da protera srpsko stanovništvo sa svera KiM.

„Više hapšenja Srba od početka godine i upucavanja, imali smo mnogo tešku noć,“ rekao je predsednik.

KFOR zna da uhapšeni nemaju šta da traže na području Tresava-Batnjik

„U međunarodnoj zajednici i KFOR-u znaju da uhapšeni nemaju šta da traže na području Tresava-Batnjik, posebno sa dugim cevima, imamo dokaze da KFOR nije bio obavšten o ovome,“ izjavio je Vučić.

Predstavnici Kvinte su molili da situacija dalje ne eskalira

Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je pokazao danas predstavnicima zemalja Kvinte, sa kojima je danas razgovarao, pisani garant KFOR-a i EU, koji je dobio na početku protesta na severu KiM da neće biti hapšenja, a da su ga oni molili da proba da utiče da situacija dalje ne eskalira.

On je za RTS rekao i da je sa komandantom KFOR-a Anđelom Ristućom imao korektan razgovor, a da se on oseća povređeno zbog povreda njegovih vojnika.

„Pokazao sam mu snimak gde se vide Obrenović i Petrović i da oni ništa nisu uradili, a da im je produžen pritvor, zašto‚ jer su ih prebili od batina u pritvoru“, rekao je Vučić.

Podsetimo, sa komdantom KFOR-a, Mikelom Anđelom Ristućom, razgovarao je i načelnik Generalštaba Vojske Srbije, Milan Mojsilović,

Iz Ministarstva odbrane Srbije saopšteno je da su Mojsilović i Ristuća razgovarali o „nastojanjima da se izbegne dalje pogoršanje bezbednosne situacije“ na severu Kosova.

Kriza počinje kada neko donosi odluku da ide na nelegitimne izbore

„Cela kriza počinje onoga trenutka kada neko donosi odluku da ide na nelegitimne izbore,“ rekao je Vučić.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.