Vučić nakon sastanka sa Ramom: Inicijativa ‘Otvoreni Balkan’ može da doprinese daljem zbližavanju naroda

Predsednik Srbije izjavio nakon sastanka u Beogradu sa premijerom Albanije da su njih dvojica posle decenija ćutanja u odnosima dveju zemalja počeli da menjaju loše političko nasleđe.
Image
Foto: Jadranka Ilić/Tanjug

Vučić: Kod nas kumovi nisu oni koji nameću odluke

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da “jedino srpski Upravljački tim može da predstavi nacrt statuta Zajednice srpskih opština, nikakvi francuski i nemački lideri”.

„Oni su kumovi francusko-nemačkog plana, a ne statuta ZSO“, dodao je Rama.

Vučić je na to rekao:

„U Srbiji kumove birate sami. Vi ih pozovete na krštenje ili na venčanje. Kod nas se kumovima ne zovu oni koji vam nameću određene odluke.“

Rama: Ono što je na papiru, predato je Makronu i Šolcu

Premijer Albanije Edi Rama rekao je u Beogradu da predlog nacrta statuta Zajednice srpskih opština predstavlja njegov doprinos rešavanju tog pitanja i da to nije nešto što bi strane nužno trebalo da prihvate.

„Ono što je na papiru, predato je Makronu i Šolcu, ali i Mišelu. Na njima je da ga pročitaju. Smatram da insistiranje na tome da Kosovska policija bude u opštinskim zgradama jeste prepreka miru i to je greška. Kada je reč o Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, mi jesmo članica NATO-a, ali nismo supersila niti imamo kapacitet da se tako ponašamo“, kazao je Rama.

Istakao je da ga brinu tenzije na severu Kosova i da se time moraju pozabaviti svi.

Vučić: Nisam video Ramin predlog nacrta statuta ZSO

Na pitanje o Raminom nacrtu statuta ZSO, Vučić je odgovorio da su njih dvojica razgovarali o situaciji na Kosovu.

„Nisam video predlog Edija Rame. Moram vas uputiti na Briselski sporazum, ZSO mora biti zasnovana na onome što je potpisano i prihvaćeno. Suština je u tome da ZSO mora da bude formirana. Nisam video nikakav predlog“, rekao je on.

Vučić: Niko normalan ne može da se raduje sukobima

Predsednik Srbije je naveo da “niko normalan ne može da se raduje sukobima”.

„Reč je o simultanom povlačenju gradonačelnika, sve ostalo Srbija je sve ispunila. Mi želimo mir, ma koliko teško to bilo. Znam da će u Tirani i Prištini uvek postojati neko ko će u Srbiji videti krivca. Neću vam govoriti sa kojom veličinom problema se susrećemo“, dodao je.

Vučić je naglasio da što se njega lično tiče, nikada nije bio problem da se sastane sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

Rama: Stekli smo naviku da otvoreno razgovaramo

Premijer Albanije zahvalio je predsedniku Srbije na gostoprimstvu, prilici da se sastanu i razgovaraju.

„S obzirom na to da premijerka nije bila prisutna, imali smo vremena i priliku da opsežno razgovaramo o temama poput Berlinskog procesa. Smatram da Evropska komisija može da sastavi novi finansijski plan kako bi naše zemlje bile u jedinstvenom ekonomskom tržištu“, rekao je Rama.

Stekli smo naviku da otvoreno razmenjujemo mišljenja, dodao je.

„Nekada se ne slažemo, ali moramo da radimo u korist mira“, naglasio je Rama.

Vučić: ‘Otvoreni Balkan’ doneo korist građanima

Vučić je podsetio da je inicijativu “Otvoreni Balkan” pokrenula Srbija zajedno sa Albanijom.

„Ona je donela korist svim našim građanima, može da doprinese boljem životnom standardu svih naših ljudi“, istakao je on.

Vučić: Pokazali smo da Srbija i Albanija mogu mnogo brže da idu napred

Predsednik je naglasio da su “posle decenija ćutanja u odnosima Srbije i Albanije”, Rama i on “počeli da menjaju loše političko nasleđe i pokazali da naše zemlje i narodi mogu mnogo brže da idu napred i da sarađuju”.

Naveo je da su razgovarali o regionalnim pitanjima, Berlinskom procesu itd.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.