Vučić: Neće nas naterati da priznamo samoproglašenu nezavisnost Kosova

Kaže srpski predsednik
Image
Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je da slede teške nedelje i meseci, jer je cilj međunarodne zajednice da Srbiju primoraju, na jedan ili drugi način, ubacujući je u određeni pravni okvir, da prizna nezavisnost Kosova, na šta, kako je rekao, neće pristati.

Aleksandar Vučić je naveo da će Srbija pretpeti mnogo pritisaka i ukazao da se sve vreme suočava, ne samo sa dvostrukim standardima, već i sa licemerjem.

„Zato su Albance stavili kao pod sankcije, koje i nisu toliko ozbiljne, a time zapravo ucenjuju Srbiju, jer imamo šta da izgubimo“, rekao je Vučić novinarima nakon što je primio đake sa KiM.

Komentarišući što će načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović sutra razgovarati sa komandantom Kfora o bezbednosti na KiM, Vučić je rekao da ne misli da će tema tog razgovora biti bilo šta više od toga, jer i nema o čemu drugom da se govori.

Ukazao je da se Srbija sve vreme suočava ne samo sa dvostrukim standardima, već sa bezobzirno licemernim ponašanjem.

„Kfor i NATO se s pravom pozivaju na Rezoluciju 1244 i oni svoj mandat crpe iz tog dokumenta, ali kada ih pitate za druge norme iz te iste rezolucije, kažu nam – ne gledajte u prošlost, nego u budućnost“, rekao je srpski predsednik.

Na to, kaže, mi, nedovoljno veliki moramo da se naviknemo.

„I da se u granicama mogućeg borimo za narod i zemlju. Biće mnogo važnih razgovora, svaki nam je važan, ali suštinski njihov cilj je da nas primoraju, na jedan ili drugi način ubace u pravni okvir, da ovako ili onako priznamo nezavisnost Kosova“, ukazao je Vučić.

Vučić je istakao da stav Srbije da ne želi da dopusti Kosovu da uđe u UN sa sobom nosi određene posledice.

„Nisu pretnje mesecima unazad uzaludne… To će samo da se nastavlja i svaki dan će da govore kako su Kosovu uvedene sankcije, pa svi traže da ih uvedu i Srbiji… Kad pitamo zbog čega, kažu – zbog Banjske. Kada ih pitate a šta je sa istragom za pokušaj ubistva Dragiše Galjka, Jovanovića, šta je sa kažnjavanjem počinioca za pokušaj ubistva dvoje dece u Štrpcu, nema odgovora“, rekao je Vučić.

Na pitanje da li će nešto potpisivati Vučić je odgovorio da neće nikada i naveo je da je to više puta rekao.

Tanjug/RTS


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.