Vučić: Plašim se da će situacija oko Kosova da se postavlja na oštriji način

Izjavio predsednik Srbije
Image
Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se plaši da će situacija oko Kosova i Metohije i Republike Srpske da bude postavljana na sve oštriji način u narednom periodu, kao i da će Zapad da bude sve nervozniji pred ruske izbore 17. marta.

Vučić: Hoće Ohridski sporazum u poglavlje, sve su spremni da rade

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je da postoji namera da se u pregovaračko poglavlje koje se odnosi na dijalog Beograda i Prištine uključi Ohridski sporazum.

„Sad ću da vam objasnim kojom tehnikom hoće da ostvare cilj, da se kompletno uz saglasnost Srbije prihvati Ohridski sporazum i sa delovima koje smo mi odbili, a tiču se Ujedinjenih nacija, agencija, institucija i organizacija pri UN, da bude deo poglavlja, a onda vam donesu poseban izveštaj EU koji proslede UN, ne moraju čak ni da nas pitaju za to“, rekao je Vučić na TV Hepi.

Kako kaže, nelogično je da nas ne pitaju, ali mogu da nas ne pitaju i taj dokument postaje deo dokumentacije Ujedinjenih nacija posle čega, kako je dodao, mnoge druge zemlje mogu da se pozivaju na taj dokument.

„Sve su to spremni da rade. Pošto ću ja na tako nešto unapred da upozorim Ujedinjene nacije, da je to nemoguće i da ne sme da se radi, oni će da kažu, e imate Vučića, on nam pravi problem, ali rešite vi tog“, prokomentarisao je srpski predsednik.

Vučić: Za očekivati je da će Putin očekivati uspehe na bojnom polju

On je za TV Hepi pojasnio da je za očekivati da će ruski predsednik Vladimir Putin očekivati uspehe na bojnom polju, a da će se sa druge strane održati i izbori na Tajvanu i za Evropski parlament.

„Oni koji su jastrebovi protiv Srbije biće još žešći poput Grošelja i Viole fon Kramon do svih ostalih koji će da dođu da nam sole pamet, da nam objasne da nije bio dobar izbor, da nema demokratije ovde, a oni su mnogo velike demokrate. I to će da rade sve do maja“, rekao je Vučić.

Dodao je da se tada ceo svet seli u SAD gde će biti održani najveći izbori, ali to ništa ne znači.

„Imaćemo utakmicu koju ceo svet čeka, a mi moramo politički da preživimo i ekonomski napredujemo. Moramo da imamo iskusne ljude da taj naš brod vodi“, rekao je Vučić.

On je komentarišući tekst BBC-a rekao da su oni hteli da ga prikažu kao autokratu, da je „ovakav i onakav“, ali da je ekonomija Srbije dobra.

„Po tom pitanju bićemo uspešni, ali ne možemo da rastemo ako ima tih spoljnih problema“, rekao je Vučić.

Srbija na evropskom putu, ali vodi slobodarsku politiku

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija na evropskom putu, ali je, kako kaže, dala sebi za pravo da vodi slobodarsku politiku.

„Srbija je danas možda jedina zemlja, u ovom delu Evrope svakako, možda i u celoj Evropi, koja može da bude na evropskom putu i koja je sebi dala za pravo da vodi nezavisnu i slobodarsku spoljnu politiku. Da sami donosimo odluke kako ćemo da se izjasnimo po pitanju jedne deklaracije, druge deklaracije, a to je na dnevnom nivou, da li prihvatate ovu deklaraciju ili onu deklaraciju“, rekao je Vučić na TV Hepi.

On je dodao da se Srbija nije priključila deklaracijama koje su nosile nove sankcije Rusiji, jer ima svoje interese.

Vučić je istakao da je njegov posao da vodi zemlju i da bude što je više moguće nepristrasan.

Naveo je da i oni koji tobož daju ogromnu pomoć Ukrajini daju joj, kako kaže, ne zato što joj stvarno pomažu već zato što gledaju da pomognu sebi i nanesu što veće gubitke Rusiji.

Tokom emisije gosti su kritikovali ministarku spoljnih poslova Analenu Berbok, a Vučić je rekao da se više puta sretao sa njom i da ne može da kaže da je neobrazovana i da nije dovoljno pametna, te da naprotiv misli da je talentovana i da se razume u politiku.

„Ali plašim se da oni svi žive u nekom svetu u kojem neće da vide u potpunosti realnost“, rekao je Vučić.

Preneo je jedan detalj kada se govorilo o proceduri za prijem Kosova u Savet Evrope, navodeći da je tada razgovarao sa premijerkom Islanda koja je, kaže, rekla da je Srbija proceduralno u pravu, ali da je bila pod velikim pritiskom i da je morala da se priključi drugoj strani.

„Oni su sad podelili svet drugačije“, prokomentarisao je Vučić.

Tanjug/RTV


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.