Vučić: Pojačana dejstva vazduhoplova sa izviđačkim namerama prema Republici Srbiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je sednici proširenog kolegijuma načelnika Generalštaba u kasarni "Banjica 2" u Beogradu.
Image
Foto: Tanjug/Slobodan Miljević

Na njoj su, kako je rekao, analizirani svi nedostaci, ali i bezbednosne pretnje i situacija u regionu.

Vučić je na konferenciji za medije istakao da se Srbija, odnosno oprema i naoružanje Vojske Srbije modernizuju, uvećavaju i uveličavaju, kao i ubojna sredstva.

„Jedino nismo zadovoljni popunom, odnosno brojem ljudi u vojsci, naročito na severu Srbije i u Vojvodini“, rekao je i nastavio:

„Mnogo izazova imamo, velike snage su okupljene u regionu iz različitih razloga, od značajnih snaga susednih zemalja do ogromnog broja NATO pripadnika na Kosovu i Metohiji u ovom trenutku, to je 4534. Mi računamo na dobru saradnju sa KFOR-om i NATO trupama i verujemo da će doprineti stabilizaciji prilika na Kosovu i Metohiji. U ovom trenutku imate u okviru misije LTA 1.500 NATO vojnika u BiH koje su pojačane nečim što je novina, to su strateške rezerve koje je postavila Evropska unija i one se ne nalaze na toj teritoriji već na teritoriji susednih zemalja Rumunije, Mađarske, Bugarske. Takođe uvereni smo da ni na koji način neće biti upotrebljene protiv bilo srpskog naroda, bilo Republike Srbije.“

Vučić je takođe otkrio da su primećena pojačana dejstva vazduhoplova sa posadama i besposadnih vazduhoplova i dronova u okruženju sa, kako kaže, izviđačkim namerama prema Republici Srbiji, a bez prelaženja granice.

„I to je bukvalno iz svih smerova u pravcu Republike Srbije pojačano“, rekao je on i nastavio:

„Primetili smo podizanje albanskih barjaktara (dron) iz Đakovice 5. i 20. juna do visine 5.800 metara sa namerom izviđanja pozicija Vojske Republike Srbije. Takođe švedsko-nemački avioni rade tzv. lidar snimke ne sa teritorije koja je pod kontrolom Vojske Srbije, već sa drugih teritorija koje nisu pod efektivnom kontrolom RS, ali prave veoma precizne snimke zbog prisustva bezbednosnih i vojnih snaga Republike Srbije na teritoriji Centralne Srbije.“

Vučić je dodao da će Srbija morati da nastavi svoj razvoj ubrzano, ali i promeni mnoge od svojih navika.

„Moraćemo da budemo mnogo jasniji u poruci odvraćanja svakog potencijalnog agresora na našu zemlju“, rekao je Vučić.

Pored predsednika Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije sednici su prisustvovali premijer Srbije Miloš Vučević, ministar odbrane Gašić, načelnik Generalštaba Mojsilović i članovi proširenog kolegijuma načelnika Generalštaba.

Tanjug/Euronews


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.