Vučić pred SB UN: Namerno kreirani nepodnošljivi uslovi za život Srba

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je govoreći pred SB UN rekao da su "privremene institucije u Prištini namerno kreirale nepodnošljive uslove za život Srba".
Image
Foto: RTS, Prt. Sc.

Vučić je takođe rekao da kosovske institucije sprovode sistematske napade na civilno stanovništvo.

Takva situacija u odsustvu odgovarajuće reakcije može izazvati nepopravljivu štetu opstanku srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, poručio je Vučić.

„Takve akcije, uz izostanak odgovarajuće reakcije, mogu izazvati nepopravljivu štetu opstanku srpskog naroda na KiM… Na redovnim sednicama Saveta bezbednosti obaveštavali smo članove Saveta o teškim uslovima u kojima žive Srbi i ostale nealbanske zajednice na KiM. Tražili smo ovu vanrednu sednicu jer razvoj situacije i akcije Prištine mogu izazvati nepopravljivu štetu pre nego što bide održana naredna sednica Saveta bezbednosti na kojoj će se razmatrati izveštaj Unmika“, rekao je Vučić.

Istakao je da je odluka kosovske centralne banke direktan povod zbog kojeg je zatražena sednica.

„Podaci da Republika Srbija iz ovog budžeta isplaćuje 60.946 plata i penzija na Kosovu i Metohiji, 2.430 stipendija za studente i da finansira narodne kuhinje koje zadovoljavaju osnovne potrebe oko 2.000 socijalno najugroženijih građana, pokazuju da je ova mera napad pre svega na srpsko stanovništvo i da situaciju na teritoriji Kosova i Metohije čini teškom. Samo ove brojke jasno pokazuju da ogroman broj stanovnika na teritoriji Kosova i Metohije direktno ili indirektno zavisi od dinarskih primanja iz budžeta Republike Srbije. Usled toga, očito je da zabrana dinarskog platnog prometa, odnosno ukidanje dinara kao sredstva plaćanja, direktno lišava ogroman broj stanovnika osnovnih ličnih sredstava za život“, rekao je Vučić.

Istakao je i da 1.794 srpskih i nealbanskih poljoprivrednih gazdinstava na teritoriji Kosova i Metohije direktno zavisi od dinarskih subvencija iz Republike Srbije, dok opstanak 922 privredna subjekta u vlasništvu Srba na Kosovu i Metohiji, koji su direktno zavisni od dinarskog platnog prometa, više operativno nije održiv i moguć.

„Da sumiram, odlukom da se zabrani dinarski platni promet, Priština direktno onemogućava svako funkcionisanje svih društvenih, zdravstvenih, obrazovnih, socijalnih, kulturnih i drugih institucija koje omogućavaju Srbima da sebi i svojim porodicama obezbede osnovne životne namirnice, školuju se, leče, kupuju lekove i čine sve ono drugo što se danas smatra uobičajenim životom sa minimumom ljudskog dostojanstva“, rekao je predsednik.

Prema njegovim rečima te institucije predstavljaju osnovu za formiranje Zajednice srpskih opština, čije su nadležnosti i struktura jasno definisani sporazumom potpisanim 2015. godine, a koji precizno definiše da Srbija ima pravo da finansira ZSO“, rekao je Vučić.

„Neutemeljena argumentacija režima u Prištini“

Predsednik Vučić je ukazao da ukidanje dinara od strane Prištine predstavlja direktan udar na opstanak Srba na KiM, kao i na formiranje Zajednice srpskih opština.

„Svako sprečavanje finansiranja srpskih škola, vrtića, fakulteta, bolnica, kao i ambulanti i domova zdravlja predstavlja direktan udar kako na opstanak Srba, tako i na formiranje ZSO“, rekao je Vučić.

Naglasio je da je očito da je upravo stvaranje nepodnošljivih uslova za život i uskraćivanje mogućnosti opstanka Srba jedini cilj režima u Prištini, koji kroz akt strukturnog nasilja intenzivira višegodišnji dobro isplaniran i sistematičan napad na srpsko stanovništvo „kojim je suštinski počeo otvoreni progon Srba sa Kosova i Metohije.

Istakao je da će u tom smislu činjenično razobličiti potpunu neutemeljenost argumentacije režima u Prištini koji tvrdi da je meru ukidanja dinara i uvođenja evra kao jedinog platnog sredstva preduzeo isključivo u svrhu obezbeđivanja navodne vladavine prava.

„Molim vas da imate u vidu da tzv. rukovodstvo kosovskih Albanaca koristi termin vladavina prava kako bi isključivo naneo štetu Srbima i Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Radi se o toliko rasprostranjenoj praksi da privremene institucije samouprave već osam godina javno i otvoreno odbijaju da izvrše pravosnažnu i konačnu odluku sopstvenog vrhovnog suda o vraćanju zemljišta koje je u vlasništvo srpskog pravoslavnog manastira Visoki Dečani“, naveo je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da, ako imamo u vidu da je takav odnos Prištine prema primeni načela vladavine prava u slučaju objekta svetske kulturne baštine pod zaštitom Uneska, koji je pod danonoćnim obezbeđenjem Kfora i okružen čisto albanskim naseljenim mestima, a koje nastanjuje veća zajednica monaha Srpske pravoslavne crkve, jasno je u kakvim uslovima režim u Prištini podvrgava obično srpsko stanovništvo koje je takođe predmet deklarativne zaštite tobožnje prištinske vladavine prava.

„Kurtijevim dolaskom na vlast broj etnički motivisanih napada uvećan za 300 odsto“

Vučić je rekao da Priština očigledno stvara nepodnošljive uslove za opstanak Srba, uz sistematske napade i otvoreno proterivanja Srba sa KiM.

„Ako imamo na umu kako se Priština odnosi prema od Uneska prepoznatoj i zaštićenoj kulturnoj baštini, koja je pod stalnom zaštitom Kfora, jasno je kako se odnosi i prema srpskom stanovništvu“, rekao je Vučić.

Uz to vrši se stalni pritisak na povratnike, koji se optužuju za lažne ratne zločine, a na slobodu se puštaju Albanci koji su optuženi za jasne etnički motivisane zločine protiv Srba i njihove imovine, rekao je predsednik Srbije.

„Devet godina pre dolaska Kurtija na vlast bilo je 669 etnički motivisanih napada, a od dolaska Kurtija taj broj je uvećan za 300 odsto“, naglasio je Vučić.

Uz jednostranu odluku o ukidanju dinara, Priština je pribegla ilegalnom korišćenu evra čime je nastavila sa stvaranjem nepodnošljivih uslova za život Srba.

„Evro nije legalna valuta na KiM već se tako tretira, a ukidanje dinara ima za cilj dalje poroterivanja Srba“, naglasio je Vučić.

Predsednik Srbije je podsetio da je Priština sprovela nelegitimne izbore u četiri opštine u kojima živi većinski srpsko stanovništvo, a koje su Srbi bojkotovali.

Nakon toga su vlasti u Prištini uz pomoć specijalnih policijskih snaga na silu zauzele lokalne uprave, a Srbe koji su do tada tu radili proterali i zabranili im da dolaze na posao, podsetio je Vučić.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.