Vučić raspisao vanredne parlamentarne izbore za 17. decembar

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić raspisao je vanredne parlamentarne izbore za nedelju, 17. decembar, kao što je ranije i najavio.
Image
Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Vlada Srbije uputila je u ponedeljak obrazložen predlog predsedniku Republike da raspusti Narodnu skupštinu i raspiše izbore za narodne poslanike.

Kako je iz Vlade navedeno, održavanje novih parlamentarnih izbora u postojećim okolnostima obezbedilo bi viši stepen demokratičnosti, smanjenje tenzija koje se stvaraju između suprotstavljenih opcija u društvu, odbacivanje isključivosti i govora mržnje i afirmisanje prava na slobodno iznošenje mišljenja i stavova o određenim političkim, ekonomskim i drugim pitanjima, uključujući i dalju afirmaciju evropskih vrednosti.

Hitno raspisivanje vanrednih parlamentarnih i beogradskih izbora i njihovo održavanje do kraja godine zahtev je koji su izneli predstavnici opozicionih partija koje organizuju proteste „Srbija protiv nasilja“.

Prevremeni izbori, kako su naveli, zatraženi su da bi opozicija „kao svoj prvi korak nakon smene naprednjačkog režima“ ispunila zahteve građana.

Ranije danas je Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić raspisao za 17. decembar izbore za odbornike skupština 65 gradova i opština u Srbiji.

Vlada Srbije je prethodno, u ponedeljak, 30. oktobra donela odluke o raspuštanju Skupštine Beograda i obrazovanju privremenog organa, a iste odluke donete su za još 64 lokalne samouprave u Srbiji.

N1


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.