Nestala slova ispred opštinske zgrade u Zubinom Potoku

Kosovska policija krivi vetar, građani policiju, gradonačelnik tvrdi da će ih vratiti.
Image
Foto: KoSSev

Tabla iznad ulaza opštinske zgrade u Zubinom Potoku oštećena je u prethodnim danima, te umesto „Opština Zubin Potok“, ispisano ćiriličnim slovima, sada stoji samo „tina“. I dok građani optužuju Kosovsku policiju – da je skinula ostala slova, iz policije za sve krive snažan vetar. Politički aktivista, Milija Biševac, traži da slova koja nedostaju budu zamenjena – takođe ćiriličnim, dok gradonačelnik, Izmir Zećiri, obećava da će, ukoliko je potrebna intervencija, sve „biti tako kako je bilo“.

Skoro dva i po meseca traje nova kriza na severu Kosova izazvana nasilnim ulaskom pripadnika specijalnih jedinica Kosovske policije u tri opštinske zgrade na severu Kosova.

Među ovim opštinama je i Zubin Potok, gde su, kao i u Zvečanu i Leposaviću i dalje stacionirani policijski službenici, dok ispred opštinskih zgrada protestuju građani – zaposleni u Privremenim organima kojima nije dozvoljen ulazak.

Nakon što je zauzela opštinske zgrade, Kosovska policija je u Zubinom Potoku montirala nadzorne kamere.

Kamere su postavljene ispred opštinske zgrade, a kako je danas potvrdio za KoSSev zamenik komandira Kosovske policije za region Sever, Veton Eljšani, kablovi kojima su one povezane, postavljeni su uz zid zgrade, odnosno iza znaka „Opština Zubin Potok“.

Komentarišući to što sada fali veći broj slova, Eljšani tvrdi da je za sve kriv snažan vetar koji je tokom vikenda pogodio region, uključujući i opštinu Zubin Potok.

„Pošto su kablovi bili iza znaka, uz zid, i onda kada je snažan vetar duvao, srušio je kablove, a kablovi slova“, tvrdi Eljšani.

Građani smatraju da su policajci skinuli znak, jer je na ćirilici

Politički aktivista, Milija Biševac, sa druge strane, tvrdi da većina građana opštine Zubin Potok misli da je ovaj znak iznad ulaza u opštinsku zgradu skinut od strane pripadnika Kosovske policije, a zbog toga što su u pitanju ćirilična slova.

„Građani to vide kao još jedan vid zastrašivanja i širenja etničke netrpeljvosti. Mi svi znamo da su nama već godinama prava ugrožena, uključujući i slobodu govora. Ovim se pokazuje da oni ne žele da na opštini piše ćirilično – ‘Opština Zubin Potok’“, tvrdi Biševac.

Ujedno kaže da on, ali i drugi građani ove opštine pretpostavljaju da će se uskoro iznad opštine biti postavljena nova tabla, sa drugačijim sadržajem.

Podsetimo, nedavno je ispred opštinske zgrade u severnom delu Kosovske Mitrovice postavljena trojezična tabla sa kosovskim simbolima, a na kojoj prvo stoji natpis na albanskom, pa onda srpskom i englaskom.

Ova tabla je postavljena nekoliko meseci nakon što je novoizabrani gradonačelnik Severne Mitrovice, Erden Atić, preuzeo funkciju, dok su prethodno po prvi put ispred opštinske zgrade postavljene i kosovske zastave.

Biševac je pozvao Policijski inspektorat i međunarodne predstavnike da ispitaju sumnje građana, odnosno da li su za skidanje slova krivi pripadnici Kosovske policije.

U vezi sa navodima policije da je tabla srušena usled snažnog vetra, Biševac poručuje da ukoliko je to zaista u pitanju, da bi policijski službenici trebalo da vrate slova koja nedostaju, odnosno postave novi znak, takođe ispisan na ćirilici.

„Da se vrati u prvobitno stanje, jer je njegovo rušenje doprinelo dodatnom podizanju tenzija i etničkoj netrpeljivosti, što nije put deeskalacije o kojoj i Beograd i Priština pričaju“, podcrtao je Biševac.

Zamenik komandira Kosovske policije za region Sever, Veton Eljšani, u međuvremenu je izjavio za KoSSev da je ovo pitanje u nadležnosti Opštine Zubin Potok.

Zaćiri: Ukoliko se vrši intervencija znak će biti isti

KoSSev je kontaktirao i gradonačelnika ove Opštine, Izmira Zećirija (Zeqiri), koji funkciju gradonačelnika ne vrši u zgradi opštine, već u izmeštenoj kancelariji u selu Čabra.

Upitali su ga da li će nešto preduzeti kako bi se oštećeni znak zamenio novim.

Zećiri je, međutim, kazao da za sada nema informacije o tome da je oštećen znak, ali da će uskoro, odnosno tokom dana, da ih dobije, tj. kontaktira Kosovsku policiju.

Zećirija su upitali, u slučaju da se postavlja novi znak, da li će on biti ispisan ćiriličnim slovima.

„Ukoliko je potrebna neka intervencija, biće tako kako je bilo“, kratko je odgovorio Zećiri.

Zećiriju su ujedno poslali fotografiju opštinske zgrade na kojoj se vidi polomljeni znak.

„Hvala vam, uskoro ćete biti informisani o celom događaju“, poručio je Zećiri.

Milija Biševac je ujedno uputio kritike na račun Srpske liste, a u vezi sa nedavnim dogovorom koji je postignut u Bratislavi kojim se, između ostalog, nalaže delimično povlačenje pripadnika policije u i oko opštinskih zgrada na severu Kosova.

„Oni su ujedno u Bratislavi dogovorili povlačenje demonstaranata ispred opštinskih zgrada što dodatno daje za pravo predstavnicima Kosovske policije i vlade da rade šta hoće sa opštinskim zgradama iz kojih su isterani ljudi koji su tamo radili“, kazao je Biševac.

Tvrdi i da ukoliko dođe do novih izbora na severu Kosova, da zaposlenima u Privremenom organu koji zapravo i protestuju ispred opštinskih zgrada, sigurno više neće biti omogućeno da se vrate na svoja radna mesta.

„Pitanje je šta će uopšteno biti sa tim Privremenim organima koji su redovno funkcionisali i koji zapošljavaju veliki broj ljudi“, dodao je ovaj politički aktivista iz Zubinog Potoka.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.