Vučić sa Pistorijusom: Srbija nikoga neće iznenaditi ni vojnim ni bilo kakvim drugim potezima, dao sam reč

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ministrom odbrane Nemačke Borisom Pistorijusom u Beogradu, i poručio da su saglasni oko toga da su mir i stabilnost od presudnog značaja za sve u ...
Image
Foto: Instagram, buducnostsrbijeav

Dao sam reč da Srbija nikoga neće iznenaditi vojnim ili bilo kakvim drugim potezima, kaže Vučić. Čuvaćemo stabilnost, moja reč znači više nego mnogi potpisi u regionu i Evropi, ističe Vučić.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je, posle sastanka sa ministrom odbrane Nemačke Borisom Pistorijusom u Beogradu, da je razgovor bio otvoren i iskren sa obe strane, “bez rukavica“, i poručio da će Srbija čuvati stabilnost u regionu.

„Govorili smo o stabilnosti u regionu i potrebi da imamo različito viđenje, posebno u odnosu prema Kosovu i Metohiji. Saglasni smo da su stabilnost i mir od presudnog značaja, ne samo za ljude na Zapadnom Balkanu, već i, rekao bih, u celoj Evropi, i da nikome nije u interesu bilo kakva eskalacija i nestabilnost“, rekao je Vučić u obraćanju na zajedničkoj konferenciji za Pistorijusom.

Vučić je istakao da je tačno da je, kako je Pistorijus rekao, dao reč da Srbija nikoga neće iznenaditi svojim vojnim ili bilo kakvim drugim potezima, već ćemo čuvati stabilnost.

„A moja reč, inače, znači mnogo više nego mnogi potpisi koje sam gledao kako u regionu, tako i u Evropi. To je od našeg velikog i ogromnog interesa“, rekao je predsednik.

Vučić je rekao da je razgovor sa Pistorijusom bio izuzetno otvoren i sasvim iskren sa obe strane.

„Jer, kada vodite razgovor u rukavicama, niste uvek sasvim sigurni ni šta ste čuli, ni šta ste rekli. Zahvaljujem se gospodinu Pistorijusu na poseti Republici Srbiji. Nemačka je za našu zemlju najvažniji ekonomski partner“, rekao je Vučić.

Pistorijus: Otvoren razgovor sa Vučićem, optimističan sam

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus izjavio je da je razgovor bio kratak, otvoren i iskren, te da je zaključeno da je Srbija najveća ekonomija Zapadnog Balkana i partner Nemačke. Boris Pistorijus je naglasio da to što je Srbija najveća ekonomija, znači da ima i najveću odgovornost.

Prema njegovim rečima, vidi se veliki potencijal za razvoj kroz integraciju regiona, što je važno i za članstvo u EU.

„Zato su važni stabilnost i susedski odnosi“, rekao je nemački ministar.

Rekao je da su razgovarali i o Republici Srpskoj i da će se zalagati za integritet te teritorije.

„Jedinstveni smo i u tome da sa eskalacijom može da bude štete. Mudrost u političkom životu je da moraju da se prave kompromisi i prevaziđe prošlost i da sprečimo eskalaciju i tenzije. Nasilje i pretnje nisu sredstvo političkog uslovljavanja“, rekao je Pistorijus.

Kada se radi o Kosovu i Metohiji, Pistorijus je rekao da je tokom posete Kosovu pozvao na dijalog i da je bio jasan da se svaka legitimna mera mora doneti da niko ne trpi štetu i da postoje prelazni rokovi, bez zaoštravanja situacije.

„Smanjivanje jedinica na Kosovu je zato važno, kao i da Srbija nastavi istragu o Banjskoj“, rekao je nemački ministar.

Dodao je da dijalog o normalizaciji pod posredstvom EU treba nastaviti sa posvećenošću zbog približavanja EU.

„Moraju da se nastave i sprovode dogovoreni sporazumi i zahvalan sam predsedniku i uverio me je da od strane Srba ne treba očekivati negativan uticaj koji neće ugroziti stabilnost u regionu“, rekao je Pistorijus.

Rekao je i da se razgovaralo o nedavno održanim izborima i da čeka izveštaj.

Kako je dodao tema je bila i rat u Ukrajini koji ulazi u treću godinu i dodao da on predstavlja strašan pokušaj podrivanja života u slobodi.

„Uradićemo sve da podržimo borbu u Ukrajini. Nije reč o pravu jačeg, već o jačanju prava, zbog čega su sankcije važno sredstvo i zato je važno da se Srbija priključi“, rekao je Pistorijus.

Sastanku predsednika Srbije i nemačkog ministra prisustvovali su srpski ministar odbrane Miloš Vučević, načelnik Generalštaba vojske Srbije Milan Mojsilović i drugi predstavnici Vojske Srbije, kao i ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad.

Pistorijus je došao u Beograd iz Sarajeva, a pre dva dana boravio je i u Prištini gde se sastao za zvaničnicima Kosova.

On je zatražio da se uskoro ponovo pokrene dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU.

Pistorijus je rekao, povodom odredbe ukidanja dinara na KiM, da Priština ima pravo da sprovodi svoje „zakone“, ali da je potrebna adekvatnija komunikacija.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.