Vučić ugostio Milatovića na večeri, prijem u Crnogorskoj kući u Beogradu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ugostio je na večeri predsednika Crne Gore Jakova Milatovića.
Image
Foto: Instagram/Jakov Milatović

„Poželeo sam dobrodošlicu predsedniku Crne Gore Jakovu Milatoviću, uveren da otvaramo novo poglavlje u odnosima između naših zemalja i bratskih naroda“, objavljeno je na zvaničnom Instagram nalogu Vučića.

Milatović je izjavio da njegov dolazak u Beograd, odmah nakon poseta Briselu, institucijama Evropske unije i sedištu NATO, ide u prilog unapređenju i revitalizovanju političkih odnosa dve zemlje.

„Prisustvo predsednika Vučića na mojoj inauguraciji 20. maja, ministra Dačića na Samitu u okviru Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi – koji smo imali u Podgorici 27. juna, i ova moja prva poseta Beogradu, u tako kratkom vremenskom periodu, upravo idu u prilog unapređenju odnosa dve države. Revitalizacija političkih odnosa je važna za unapređenje naših ekonomskih odnosa, što ima za rezultat direktne benefite za privredu i građane“, poručio Milatović, obraćajući se zvanicama na prijemu koji je u Crnogorskoj kući u Beogradu povodom njegove posete priredila Ambasda Crne Gore.

On je podsetio da je Srbija Crnoj Gori ubedljivo najveći trgovinski partner, sa robnom razmenom od 764 miliona evra prošle godine, što predstavlja petinu ukupnog prometa roba sa inostranstvom, objavljeno je na internet stranici predsednika Crne Gore.

„Srbija je za nas i najveće turističko tržište. U 2022. ostvareno je 435.000 dolazaka turista iz Srbije u Crnu Goru, što je udeo od 21 odsto od ukupnog broja dolazaka stranih turista. Kada govorimo o strukturi, najviše noćenja ostvarili su turisti iz Srbije, i to nešto više od tri miliona ili 25,5 odsto od ukupnog broja“, saopštio je Milatović.

On je podsetio i da je Srbija prošle godine bila i najveći strani investitor u Crnoj Gori sa 137 miliona evra ili 12 odsto ukupne vrednosti direktnih stranih investicija, što je u odnosu na 2021. povećanje od 80 odsto.

„Uprkos podacima koje sam izneo, sa Srbijom, koja je naš najznačajniji ekonomski partner, Crna Gora nema odnose na nivou ambasadora – i to ne iz tehničkih razloga, već političkih, dve zemlje nemaju zajedničke granične prelaze – kao što imamo sa Bosnom i Hercegovinom i sa Albanijom, platni promet predstavlja ozbiljnu poslovnu barijeru, naše Mešovite komisije za rešavanje ovih naizgled tehničkih pitanja se ne sastaju godinama unazad, a nikada nije održana zajednička sednica Vlada dve zemlje“, ocenio je Milatović.

On je poručio da su, uprkos svim izazovima, veze između građana i privrede Crne Gore i Srbije ostale jake i da je stoga odgovornost ali i obaveza na državnicima dve zemlje da te odnose ne remete, već da ih unapređuju.

„Osim tradicionalnih veza i bliskih odnosa, Crnu Goru i Srbiju trajno povezuju zajednički ciljevi, a to su pre svega regionalna stabilnost i članstvo u Evropskoj uniji“, istakao je Milatović.

On je uveren da će politički odnosi Crne Gore i Srbije ići uzlaznom putanjom i da će to biti „dobar zamajac za dodatno unapređenje ekonomskih, kulturnih i sveukupnih odnosa“, zaključio je crnogoski predsednik.

N1/FoNet


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.