Vučić za Rojters: Srbija će istražiti ubistvo policajca na severu Kosova

Vučić ekskluzivno za Rojters o Banjskoj.
Image
Foto. Internet stranica predsednik.rs

Srbija će istražiti događaje koji su doveli do pucnjave u Banjskoj za koju je Priština okrivila Beograd, izjavio je u četvrtak predsednik Aleksandar Vučić, negirajući bilo kakvu umešanost Vlade Srbije u incident.

Vučić je za Rojters rekao da je Beograd osudio ubistvo policajca i dodao da će Srbija „pokrenuti postupke pred nadležnim pravosudnim organima” i istražiti osumnjičene.

„Koja su to krivična dela, to je pitanje za tužioca“, rekao je on u svojoj kancelariji u Beogradu.

On je optužio Kosovsku policiju da je ubila jednog od naoružanih – kako navodi Rojters – napadača, u glavu „sa udaljenosti od metar“ nakon što se predao, opisujući to kao „pogubljenje“.

Veton Eljšani, zamenik regionalnog komandira Kosovske policije za region sever, demantovao je ove navode za Rojters:

„To je besmislica. Naši službenici to nikada ne bi učinili. Jednom od uhapšenih smo ukazali prvu pomoć na terenu da mu spasemo život nakon što je zadobio povrede“.

Rojters podseća da se nijedna grupa nije oglasila da preuzme odgovornost za napad ili objasni motive napadača.

Vučić je negirao navode kosovske predsednice Vjose Osmani da je Beograd podsticao nasilje, rekavši da Srbija nema koristi od toga jer bi to ugrozilo njenu poziciju u pregovorima sa Prištinom pod pokroviteljstvom EU.

„Zašto bi ovo bilo od koristi za Beograd? Šta bi bila ideja? Da uništimo našu poziciju koju gradimo godinu dana? Da ovo uništimo za jedan dan? Srbija ne želi rat“, rekao je on.

Vučić je obećao da će Srbija istražiti poreklo oružja zaplenjenog nakon incidenta od strane Kosovske policije, uključujući jurišne puške, mitraljeze, protivtenkovske raketne bacače, ručne bombe, nagazne mine i dronove.

On je takođe rekao da će Milana Radoičića, potpredsednika Srpske liste, koji je prema navodima vlasti u Prištini, prisustvovao pucnjavi, „pozvati tužilac“.

Vučić je optužio kosovskog premijera Aljbina Kurtija da želi da protera Srbe sa Kosova i da koči kompromisno rešenje neophodno za popravljanje odnosa Beograda i Prištine.

„Uzrok svih problema na Kosovu je Aljbin Kurti. On je taj koji je do svega ovoga doveo“, rekao je on.

On je rekao da je Kurtijevo odbijanje da formira Zajednicu srpskih opština podstaklo tenzije koje su dovele do nasilja u Banjskoj.

„Za nas je pozicija (na Kosovu) očigledno užasna, ali… moramo da budemo uz svoj narod,… (i) da se trudimo da sačuvamo mir”, rekao je Vučić.

„Rešenje je uvek dijalog“ – dodao je.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.