Zabrana uvoza robe šteti privredama Kosova i Srbije

Prošla su skoro tri meseca otkad je prištinska vlada donela odluku da zabrani uvoz robe proizvedene u centralnoj Srbiji.
Image
Foto: Shutterstock

Ekonomisti smatraju da su Beograd i Priština na gubitku zbog političkih igara.

Dijalog je ključno rešenje tog problema, bez političke stabilnosti u celom regionu neće biti strateških investitora, rekao je stručnjak iz oblasti ekonomije Safet Grdžaliju za RTK 2.

„Nedostaje javno-privatni dijalog, ne čuje se glas privatnog sektora… Ove mere sigurno ne štete samo Srbiji i Kosovu, nego celom zapadnom Balkanu. Ko će od velikih svetskih brendova ulagati na Kosovu kada svakog dana mogu da očekuju barijere i blokade? Ako napravite analizu toga šta Kosovo uvozi iz Srbije, greška je ako se misli da su ‘Koka Kola’ i ‘Plazma’ dominantni proizvodi… Oko 61 milion evra je prošle godine koštalo to što smo kupili pšenicu iz Srbije, a isto toliko su koštali naftni derivati i motorno ulje. Izvoz nameštaja sa Kosova je sve veći. Više od 1.500 firmi se bavi proizvodnjom nameštaja, jedan od proizvoda koji se uvozi iz Srbije je iverica“, dodao je Grdžaliju.

Predsednik Asocijacije privrednika iz Gračanice, Saša Sekulić, istakao je da se trgovci u srpskim sredinama na Kosovu nadaju da će pomenuta mera prištinske vlade uskoro biti ukinuta.

„Oni su zavisni od velikih albanskih distributera na Kosovu, koji su primorani da zamene tu robu onom koja je skuplja za 20-30%. Ili ćete imati jestivo ulje iz Albanije i Severne Makedonije ili ga nećete imati uopšte… Srpski trgovci i potrošači moraju u ovom trenutku da kupuju ono čega ima na rafovima“, rekao je Sekulić.

U Alijansi za biznis Kosova kazali su da trenutna politička situacija negativno utiče na privredu.

„Kad se pogleda kakvi su politički rezultati tih mera, oni su već postignuti… Međutim, to ekonomiji šteti, trpe obe strane, nekoliko kosovskih firmi zavisi od uvoza robe iz Srbije“, rekao je predsednik tog udruženja Agim Šahini.

Bojan Stanić iz Sektora za strateške analize Privredne komore Srbije, naglasio je da gubitak tokom prethodna skoro tri meseca zbog neisporučene robe iznosi oko 60 miliona evra.

„Teret inflacije postoji i on se dodatno povećava time što se sada uzima skuplja roba koja opterećuje ne samo konkurentnost onih firmi što plasiraju tu robu dole u maloprodajnim objektima, nego i stanovništvo koje je ključno u formiranju BDP kako na Kosovu tako i u Srbiji. Takođe, veliki problem za Kosovo je to što sada sumnjičavo gledaju investitori, jer su zemlje EU većinski vlasnici kompanija koje dole plasiraju robu iz Srbije. Politička kriza utiče na pad poverenja invenstitora i na pad ekonomskog kreditnog rejtinga. Smatram da je ova odluka Vlade u Prištini neracionalna“, naveo je Stanić.

Američka privredna komora na Kosovu zatražila je nedavno od prištinske vlade da preispita mere koje ograničavaju uvoz robe iz centralne Srbije.

Poručili su da se na taj način ograničavaju ekonomski rast i prosperitet regiona, te ometaju međunarodni komercijalni interesi.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.