Zajednički protest Srba i Albanaca zbog kamenoloma u Straži

Srbi, i Albanci, njih pedesetak, danas su na jedan sat blokirali put u novobrdskom selu Straža, jer im je život postao nepodnošljiv zbog rada obližnjih kamenoloma.
Image
Foto: RTV Puls

Novosagrađeni kamenolom, koji je samo par stotina metara udaljen od ulaza u selo iz pravca Novog Brda, ugrožava životnu sredinu i normalan život svih meštana, i Srba, i Albanaca, tvrde za Radio Televiziju Puls.

Protestom žele da ukažu pažnju javnosti na neodrživo stanje. Put kojim se kreću teški kamioni sa velikim teretom je u katastrofalnom stanju, ali je u nadležnosti centralnih institucija, pa opština Novo Brdo nema nikakve ingerencije.

“Svakog dana nam prođe preko stotinu kamiona sa teškim tovarom. Put nam je takoreći uzoran, ne samo uništen”, kaže za Puls stanovnik Straže Ljubiša Ivković.

U ataru sela Stanišor, na brdu zvanom Glama, već godinama radi više od 20 kamenoloma, a dnevno kroz ovo i druga susedna sela prođe i do 300 teških kamiona. Uslovi za život su katastrofalni, tvrde okupljeni građani.

“Mi smo danas izašli zato što je nemoguć život – od kamenoloma, od prašine, od kamiona, kao da su ceo dan ceo svet zauzeli”, kaže Ešref Jakup iz Straže.

Nekad kraj poznat po zdravoj životnoj sredini sada je vidno ugrožen.

“I oranice, i pašnjaci, i svi izvori su nam isečeni, neki zamućeni, jako teško se živi, iskreno”, kaže Ivković.

Sa protesta je upućen zahtev nadležnoj inspekciji u Prištini da izađe na teren, utvrdi činjenično stanje i zaštiti građane i životnu sredinu. Do tada će se protesti i održavati svakog dana u terminu od 14 do 15 časova dok se njihovi zahtevi ne ispune.

Skup su pored Kosovske policije pratili i pripadnici KFOR-a.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.