Zaštitnik građana Srbije razgovarao sa MKCK o pritvorenim Srbima na Kosovu

Dogovorena "stalna komunikacija".
Image
Foto: Tanjug video

Zaštitnik građana Srbije Zoran Pašalić razgovarao je danas sa šeficom Regionalne delegacije Međunarodnog komiteta Crvenog krsta Jelenom Stijačić i regionalnom koordinatorkom te organizacije Aurelijom Gotje o zaštiti prava pritvorenih Srba na Kosovu. Dogovorena je „stalna komunikacija“ – navode iz Kancelarije zaštitnika građana.

Navode da su Pašalić i predstavnice Regionalne delegacije Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) „iskazali zabrinutost za položaj i status pritvorenih Srba na Kosmetu“.

„Pašalić je 26. juna 2023. godine zatražio od Međunarodnog komiteta Crvenog krsta da zaštiti Srbe koji su uhapšeni na Kosovu i Metohiji od daljeg mučenja i zlostavljanja i torture i da ispita postupanje kosovske policije prema njima prilikom odvođenja u pritvorne centre“ – stoji u saopštenju.

„Institucija Zaštitnika građana je zatim o torturi nad uhapšenim Srbima na Kosovu i Metohiji obavestila brojne međunarodne institucije koje se bave zaštitom ljudskih prava i sprečavanjem torture, insistirajući na punom poštovanju Konvencije Ujedinjenih nacija protiv torture i drugih surovih, neljudskih ili ponižavajućih kazni ili postupaka“ – dodaje se.

Navode i da se Pašalić 10. jula obratio na adresu 106 nacionalnih institucija koje se bave zaštitom ljudskih prava, od kojih je do sada odgovor dobio od samo njih tri.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.