Zvaničnik EK: Priština i Beograd veoma udaljeni od deeskalacije i normalizacije

Priština i Beograd veoma udaljeni od koraka ka smanjenju napetosti, organizovanja izbora, sprovođenja sporazuma iz Ohrida, primene deklaracije o nestalima, rešenja za trgovinu, tvrdi zvaničnik EK-a.
Image
Foto: Beta/European Council/Frederic Sierakowski

To su pokazali nedavni razgovori koje je u Briselu izaslanik EU Miroslav Lajčak vodio sa šefovima pregovaračkih timova Prištine i Beograda, naveo je ovaj predstavnik za štampu EK, naglasivši da su „ti sastanci bili teški i opsežni, ali nisu doveli ni do kakvog preokreta“ za nastavak dijaloga dve strane.

Funkcioner Komisije EU je to rekao na molbu Bete da objasni da li je sad dijalog u potpunom zastoju posle izjave Lajčaka da su „vanredni izbori u aprilu u opštinama na severu (Kosova) bili nagazna mina“ na koju su, kako je naveo, nažalost stali i sad nisu usredsređeni na normalizaciju, već na rešavanje krize.

Zvaničnik EK je stavio do znanja da „Evropska unija očekuje od obe strane da ispune obaveze iz dijaloga i traži da bez daljeg odlaganja dođe do smanjenja napetosti, uz konstruktivno učešće u celom procesu i uzdržavanje od svakog poteza koji bi izazvao dalje zaoštravanje“.

Ipak, dodao je zvaničnik EK, Lajčak je od predstavnika Prištine i Beograda zatražio da „ponovo razmisle o sastancima i daju zalog za razmatranje pitanja koja su na dnevnom redu“.

„Imajući u vidu da su stavovi dve strane nesmanjeno veoma udaljeni i da pitanja o kojima se razgovara imaju veliku političku važnost za tok dijaloga, logično je da se o njima raspravlja i na sastancima na visokom nivou s predsednikom (Srbije Aleksandrom) Vučićem i premijerom (Kosova Aljbinom) Kurtijem“, istakao je predstavnik za medije EK.

On je predočio da će razgovori biti nastavljeni i da će posrednik EU sazvati nove sastanke u predstojećem razdoblju, a Brisel će „svaki takav susret blagovremeno najaviti“.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.