Zvaničnik NATO: Pogoršanje situacije na Kosovu i dalje moguće

Bezbednosna situacija na Kosovu, posle prošlogodišnjih nasilnih incidenata, nije se stabilizovala i dalje je moguće pogoršanje što brine NATO i Kfor.
Image
Foto: Kontakt Plus/Sunčica Andrejević

Ovo je, kako je javio Glas Amerike, izjavio u četvrtak zvaničnik alijanse, na marginama samita u Vašingtonu.

Zvaničnik, koji se medijima obratio pod uslovom da ostane anoniman, podsetio je da je posle nasilja na severu Kosova, broj pripadnika NATO misije (Kfor) povećan na 4.600 ove godine sa 3.700 u 2022, što je najveće pojačanje u protekloj deceniji.

Zvaničnik NATO-a istakao je da se očekuje da trenutni broj trupa ostane na Kosovu „u doglednoj budućnosti“, prenosi Glas Amerike.

U sukobima sa Srbima na severu Kosova, krajem maja prošle godine, povrijeđena su 93 pripadnika Kfora, a neki sa „povredama koje su im uticale na živote“ što je, kako je saopštio zvaničnik, najveći broj ranjenih od 1999.

Sukobi su izbili na protestima zbog ulaska gradonačelnika albanske nacionalnosti u opštinske zgrade u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću – opštinama sa većinski srpskim stanovništvom.

Tenzije na Kosovu su dodatno zaoštrene u septembru 2023. zbog oružanog napada grupe Srba na policiju Kosova u selu Banjska, u kojem su ubijeni jedan policajac i trojica napadača. Odgovorni za napad još nisu privedeni pravdi.

Incident je, kako je naveo zvaničnik, značajno uticao ne samo na sever Kosova, već i na procenu NATO-a da je zbog bezbpednosne situacije neoohodno održati povećan nivo snaga.

Nastavljamo da pomno pratimo situaciju, sa veoma agilnom, fleksibilnom i vidljivom pozicijom na terenu… Spremni smo na dodatna prilagođavanja, po potrebi, da bi odgovorili na događaje na terenu. Ne želimo nasilje koje je obilježilo devedesete i rane 2000-te. Verujemo da stabilnost regiona i naših Kfor trupa zavisi od toga da svi akteri poštuju postojeće obaveze“, rekao je zvaničnik.

Naglasio je da je za NATO izuzetno važno da Beograd i Priština preuzmu odgovornost za oba incidenta i ponovio da bi trebalo da preduzmu konkretne korake da deeskaliraju situaciju i uzdrže se od jednostranih postupaka „koji stvaraju atmosferu za širenja nasilja“, ali i retorike koja izaziva podele i tenzije.

Iste poruke, uz poziv na konstruktivni angažman u dijalogu u kojem posreduje EU, liderima Beograda i Prištine je prošle godine uputio generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

„Te poruke su i danas relevantne, oko devet mjeseci nakon posete„, rekao je zvaničnik.

Poručio je da NATO podržava i ohrabruje dijalog i da od političkih rešenja zavisi buduća stabilnost i bezbjednosna situacija na Kosovu.

Beograd i Priština međusobno se optužuju za neuspjeh višegodišnjeg dijaloga o normalizaciji, a tokom poslednje runde na visokom nivou u Briselu nije bilo ni očekivanog direktnog susreta predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija.

Održan je i sastanak glavnih pregovarača, takođe bez konkretnih rezultata.

„Iz perspektive NATO-a, veoma je za žaljenje što tokom tih angažmana nije bilo dodatnih sporazuma ili napretka u dijalogu zato što to znači da tenzije na terenu i dalje imaju bezbednosne implikacije“, rekao je zvaničnik NATO-a.

Alijansa, kako je naveo, poziva obje strane na konstruktivan i efikasan angžaman u dijalogu, jer rešenje može biti samo „političko“.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.