Miljana Dunđerin: Roditelji, slušajte svoju decu i stvarajte im kutke slobode

„Mali atelje“ već dugi niz godina okuplja decu različitih uzrasta
Image
Foto: Kontakt Plus

„Mali atelje“ koji funkcioniše u sklopu Privatnog kulturnog centra „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici, prostor je gde deca sa severa Kosova, uče da kroz neformalno obrazovanje, na kreativan način, izraze sebe.

Neprekidna smena generacija, „inficirana“ ljubavlju prema umetnosti, predstavlja osobenost „Malog ateljea“.

Akademska slikarka, Miljana Dunđerin, pod čijom četkicom funkcioniše „Mali atelje“, ukazuje da su radionice neformalnog obrazovanja retkost u manjim sredinama, ali da su od suštinskog značaja za razvoj kreativnosti kod dece.

Naglašava da „Mali atelje“ ne stvara samo umetničke talente, već i građane slobodarskog duha, a zajedništvo je ono što ih spaja.

Značajan uspeh „Malog ateljea“ ogleda se i u podršci i poverenju roditelja.

Dunđerin ističe da je ključno da roditelji čuju svoju decu i podrže njihove talente. Poručuje im da stvaraju kutke slobode za svoju decu, gde mogu da izražavaju kreativnost, naglašavajući da čak i mali prostor može biti od velikog značaja za razvoj detetove jedinstvenosti.

„Poruka roditeljima je da pruže detetu da svoj talenat i tu njegovu neobičnost i specifičnost, ne uguše zbog nekih opštih formi. Da li će neko da vam isprlja zid, da li će da vam se ufleka fotelja, napravite neki kutak. Nađite neki špajz, koji inače koristite za stvari koje vam ne trebaju, i od toga napravite sobu kreativnu za njih. Pustite ih unutra, ne trebaju im ni učitelji, ni ništa. Kupite im bojice i neka ta dva kvadratna metra budu njihova, da oni mogu tu da rade šta žele. Idealno je da detetu stvorimo taj kutak slobode gde ono može da pokaže svoju kreativnost“, podvlači Miljana Dunđerin.

Opširnije u audio-emisiji:

Emisija je realizovana u okviru programa „Smanjenje uticaja vanrednih situacija na decu i roditelje/staratelje“, koji sprovodi Domovik, a podržava Save the Children.

Jedan od partnera ovog programa u okviru kog se sprovodi kampanja „Baci pet umesto hejt!“, je i Radio Kontakt Plus.

Izneti stavovi su mišljenja sagovornika i ne odražavaju nužno stavove Domovika i Save the Children.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.