OKK „Centar“: Mesto gde se deca razvijaju kroz igru i takmičenje

„Bezbednost dece, naša odgovornost!“
Image
Foto: Kontakt Plus

OKK „Centar“ je mesto gde se deca ne samo razvijaju kao sportisti, već i kao osobe. Uz podršku trenera, roditelja i zajednice, svako dete dobija priliku da raste, uči i takmiči se u zdravom i pozitivnom okruženju.

Mitrovička Školica sporta i košarke, koja je prerasla u Omladinski košarkaški klub „Centar“, okuplja decu različitog uzrasta. Ovaj klub, pod vodstvom entuzijastičnih trenera, pruža deci priliku da se razvijaju kroz sport, druženje i takmičenje.

Posvećenost klubu i deci

Nemanja Jakšić iz OKK „Centar“ ponosno ističe da klub broji oko stotinak članova, među kojima su većina dečaci, ali i devojčice koje se takmiče u školici košarke i mini-basket grupi.

„Većina su dečaci, jer u sistematizaciji i organizaciji našeg kluba, pre svega, stoji da je muški košarkaški klub, ali imamo i devojčice koje su u školici košarke i u mini-basket grupi. Sa njima se takmičimo sve do mlađih pionira, odnosno pionirki“, navodi Jakšić.

Proaktivnim pristupom do prevazilaženja izazova modernog doba

Jedan od velikih izazova s kojim se suočavaju je prekomerna upotreba telefona i tehnologije među decom. Proaktivni pristup, jedan je od načina prevazilaženja ovog izazova, smatra Jakšić.

„Moderno doba nam stavlja tako neke poteškoće, pogotovo sa telefonima, odvlačenjem pažnje. Više puta, kroz kampove, koje smo radili, primenjivali smo metode oduzimanja telefona. Mislim da treba da promenimo pristup. Treba animirati decu na poseban način, zainteresovati ih kroz proaktivan pristup gde bi oni sami odlučili da je bolje da se bave sportom nego da budu za telefonom“, navodi.

Motivacija kroz igru i takmičenje

Treneri u OKK „Centar“ koriste inovativne metode kako bi deci zadržali pažnju i motivaciju.

„Motivišemo ih igricama, mnogo zabave i takmičenja. Svi smo mi stvoreni za takmičenje. Deca vole kada vide da treba da pobede nekoga, da budu bolji u nekom segmentu. Treninzi za najmlađu grupu su koncipirani kroz igru i zabavu, bez previše nametanja autoriteta“, objašnjava Jakšić.

Podrška porodice i zajednice

Roditelji igraju ključnu ulogu u podršci i razvoju dece u sportu. S tim u vezi, Jakšić ističe važnost saradnje s roditeljima.

„Roditelji su shvatili situaciju. Shvataju da ukoliko napravimo dobru hemiju i grupicu, njihovo dete će biti bolje u osnovnom segmentu, a to je košarka. Roditelj može da doprinese zajedničkim radom sa trenerom, bez stavljanja posebnog pritiska na dete.“

Široke mogućnosti za sve

OKK „Centar“ pruža priliku svakom detetu da se pronađe u svetu sporta, bez obzira na nivo talenta.

„Ako neko nije talentovan za košarku, trudimo se da mu bude zanimljivo da učestvuje u radu kluba. Hteli smo da klub bude za sve, i za talentovane i za manje talentovane. Neko će se pronaći kao košarkaški sudija, sportski radnik, merilac vremena, ekonom, pomoćni trener ili možda trener sutra“, kaže Jakšić.

Ambicije ka postizanju profesionalnog nivoa

Klub se neprestano razvija i teži ka profesionalizmu.

„Od septembra ćemo probati da dotaknemo profesionalni nivo. Ubacićemo više treninga, edukovaćemo roditelje i samu decu kako to ide“, najavljuje Jakšić.

Opširnije poslušajte u radio-emisiji Kontakt Plusa.

Emisija je deo kampanje „Bezbednost dece, naša odgovornost!“ koju realizuje Domovik u saradnji sa Kontakt Plus radiom, a podržava Save the Children Kosova/o.
Izneti stavovi su mišljenja sagovornika i ne odražavaju nužno stavove Domovika i Save the Children Kosova/o.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.