Aleksandar Kasalović iz Kosovske Mitrovice prvi do Časnog krsta

Aleksandar Kasalović iz Kosovske Mitrovice prvi je doplivao do Časnog krsta na jezeru Gazivode.
Image
Foto: Zubin Potok INFO

Na jezeru je bilo prisutno mnogo plivača, ali i mnogo gledalaca, javlja Zubin Potok INFO.

Iako je najpre otkazano, zbog bezbednosnih razloga, plivanje za Časni krst na jezeru Gazivode se ipak održalo, u organizaciji Doma kulture ,,Stari Kolašin“, pod pokroviteljstvom Opštine Zubin Potok.

Povodom velikog praznika – Bogojavljenja, u svim srpskim sredinama na KiM, služena je sveta, praznična liturgija uz veliko osvećenje vode.

U prepunom hramu Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici, svetu arhijerejsku liturgiju sa osvećenjem vodice, služio je vladika raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije uz sasluženje lokalnog sveštenstva.

Bogojavljenje je takođe obeleženo u svim pravoslavnim crkvama širom Kosovskog Pomoravlja, kao i u manastiru Draganac, gde su liturgije okupile veliki broj vernika.

Po tradiciji, meštani su se nadmetali za Časni krst, što doprinosi duhu zajedništva i očuvanja kulturne baštine u ovom delu sveta.

Inače, Bogojavljenski krst – običaj plivanja na otvorenim vodama, u rekama i jezerima, na praznik kojim se obeležava dan Hristovog krštenja, nedavno je upisan u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije kao element „živog nasleđa“ iz domena društvenih običaja i praksi.

Bogojavljenje je hrišćanski praznik kojim se obeležava uspomena na Hristovo krštenje na reci Jordan i javljanje Boga u vidu goluba i glasa: „Ovo je sin moj i njega poslušajte“.

Pliva se 33 metra, što simbolizuje broj godina života Isusa Hrista.

Reč je o jednom od 15 najvećih hrišćanskih praznika, a tog dana u svim crkvama i hramovima se osvećuje voda koju narod uzima i nosi kućama, jer se veruje da ima duhovna i lekovita svojstva.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.