Bisljimi: Odluka Vlade Srbije „kamuflaža“ posle Banjske, pokazalo se da su sve destabilizacije bile nelogične i nepotrebne

Odluka srpske vlade o tablicama „nije konstruktivnost“ Srbije, već „samo maska koju žele da zakamufliraju posle neuspeha u Banjskoj“ i „neuspeha svog narativa koji se ...
Image
Foto: Video printscreen

Odluka srpske vlade o tablicama „nije konstruktivnost“ Srbije, već „samo maska koju žele da zakamufliraju posle neuspeha u Banjskoj“ i „neuspeha svog narativa koji se toliko dugo hranio u Briselu“ – ocenio je prvi potpredsednik kosovske vlade, Besnik Bisljimi.

On je ocenio da je pitanje registarskih tablica „pitanje nesprovođenja sporazuma“ i pitanje „koje se koristi kao sredstvo i cilj za eskalaciju i destabilizaciju“.

„Nažalost, moralo je da prođe 18 meseci sa tenzijama i barikadama na strani Srbije, otporom i insistiranjem na tehničkom nivou da su nalepnice trajno rešenje, kao i povlačenjem iz institucija u novembru prošle godine, da bi se došlo do zaključka – to je isto kao i prvobitni predlog Kosova“ – dodao je Bisljimi.

Dodaje da je ovo i „pokazatelj da su sve destabilizacije koje je Srbija uradila bile nelogične i nepotrebne“, jer se ipak došlo do situacije da su srpske registarske tablice gradova na Kosovu prebačene na „postojeće zakonske“ i da ih već od 1. januara Srbija priznaje.

„Odlukom o priznavanju RKS tablica od strane Srbije, okončan je dug proces izdavanja registarskih tablica i njihovog nepriznavanja od strane Srbije“ , naveo je takođe, dodajući da je Srbija septembra 2021. godine „iskoristila ovo pitanje da zapreti Kosovu leteći Migovima oko granice“.

„Od početka je stav naše delegacije u Briselu bio jasan: potrebno nam je trajno rešenje u skladu sa standardima Evropske unije, a jedini predlog Kosova, kao i idealno rešenje u tom pogledu, bio je za Kosovo i Srbija da jedni drugima priznaju tablice u sadašnjem modelu – koje su u skladu sa standardima EU – bez ikakvih promena“ – zaključio je.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.