Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Borel: Kurti nije bio spreman za korak napred

Saopštio visoki predstavnik EU
Image
Foto: EC

„Premijer Kosova Aljbin Kurti, nažalost, nije bio spreman za korak napred“, rekao je visoki predstavnik EU Žozep Borel nakon sastanka evropskih predstavnika sa liderima Beograda i Prištine.

U Briselu je održana nova runda dijaloga na najvišem političkom nivou, prva nakon izbijanja nasilja na severu Kosova krajem maja, kojim su dodatno zaoštreni odnosi između Prištine i Beograda, ali i Brisela i Prištine.

Borel je naveo da Kurti nije želeo da prihvati osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom.

Kurti je, prema Borelovim rečima, rekao da prvi korak treba da bude prepoznavanje Kosova kao nezavisne države.

Borel je preneo da su dve strane imale suprotstavljene pozicije, da je Kurti prvo želeo politički aspekt normalizacije, dok je Srbija želela da počne formiranje ZSO.

„Zato smo mi predložili ono što vidimo kao jedino moguće rešenje danas – omogućavanje da oba procesa teku paralelno“, naveo je Borel.

Borel je upozorio i da se situacija na severu Kosova i dalje nije smirila, i zamolio obe strane da preduzmu korake za njenu deeskalaciju.

„Danas apelujemo na obe strane da odmah preuzmu akciju na severu Kosova da deeskaliraju situaciju, izbegnu sve buduće destabilizacije i da odmah omoguće lokalne izbore. Ne možemo da sedimo i čekamo sledeću krizu“, poručio je Borel.

Borel je istakao da je ovo trenutak kada EU stremi ka proširenju. Međutim, naglasio je da je za Kosovo i Srbiju put do EU jedino kroz dijalog.

„Bez normalizacije, neće biti evropske budućnosti ni za Kosovo, ni za Srbiju“, poručio je Borelj.

Prethodno je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da su razgovori u Briselu završeni neuspešno.

Radio slobodna Evropa

Vučić: Pregovori s Kurtijem neuspešno okončani


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.