Borel o očekivanjima od strana: Povlačenje policije iz opštinskih zgrada, gradonačelnika i građana, oslobađanje pripadnika KP-a, novi izbori

Bez trilateralnog sastanka i za sada bez dogovora.
Image
Foto: video printscreen

Sastanak u Briselu za upravljanje krizom, za deeskalaciju, ali bez susreta srpskog predsednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija. Jedino oko čega su se sve tri strane složile, potvrđuje visoki predstavnik Žozep Borel – jeste o potrebi za novim izborima na severu Kosova, te da su razgovarali o modalitetima i koracima kako stići „do tamo“. „Još nismo stigli tamo ali znamo kako da nastavimo i koje su alternative“ – kazao je.

Proveli smo poslednjih više od četiri sata prvo sa premijerom Kurtijem, a onda sa predsednikom Srbije, nisu imali zajednički sastanak, kako bi pronašli put napred – kazao je Borel na konferenciji za medije u Briselu.

Kaže da su stranama izneli „jasna očekivanja“.

Za Kosovo – da odmah prekine sa policijskim operacijama u blizini opštinskih zgrada na severu Kosova i da četiri nova gradonačelnika privremeno vrše svoju dužnost u prostorijama van opštinskih zgrada.

Za Srbiju – da obezbedi da se demonstranti povuku simultano sa povlačenjem Kosovske policije.

Obe strane da najave prevremene izbore što je pre moguće u sve četiri opštine uz uslov da učestvuju Srbi sa severa Kosova.

„I tu je ključ problema i rešenja – prevremeni izbori, novi izbori što je pre moguće sa učešćem Srba sa severa Kosova, a da kada se situacija na terenu smiri da se nastavi sa normalizacijom kroz dijalog kojim posreduje EU“ – kazao je Borel.

Ističe da su strane pre samo nekoliko meseci postigle ključan sporazum u vezi sa normalizacijom i da je delovalo „da smo na dobrom putu“.

Zato ističe da „moramo da se vratimo sprovođenju“ sporazuma i da to uključuje razgovore o izradi nacrta statuta za Zajednicu srpskih opština.

„Mislim da smo bili vrlo jasni da ne može da bude nekažnjivosti za počinioce nasilja, ali ovo mora da bude prepušteno pravosuđu da se bavi na profesionalan i nepristrasan način“ – dodao je Borel.

Današnji sastanak bio je fokusiran na to kako da se smiri situacija na terenu – kazao je.

„Kako da se smiri kroz konkretne korake, kako da se organizuju izbori i kako da se vratimo dijalogu za sprovođenje svih obaveza, posebno kada je u pitanju poslednji sporazum“ – naveo je.

Dodaje i da posle više od četiri sata koliko su trajali sastanci smatra da „oba lidera shvataju ozbiljnost situacije“, ali i da imaju različita razumevanja o efektima situacije, pristupima i rešenjima.

Stavio je, kaže, na sto konkretne predloge.

„I bar u ovom kontekstu smo se složili o potrebi za novim izborima“, dodao je, navodeći da su razgovarali o modalitetima i koracima „kako stići do tamo“.

„Još nismo tamo ali znamo kako da nastavimo i koje su alternative“ – kazao je Borel.

U vezi sa hapšenjima Srba, naglasio je da arbitrarna hapšenja i maltretiranje uhapšenih nije prihvatljivo, te da će EULEX igrati „robusniju“ ulogu u nadgledanju u ovom smislu.

Vučiću je, kaže – preneo da trojica kosovskih policajca moraju odmah da budu pušteni.

„Identifikovali su moguće korake napred, ali obe strane moraju odmah da sprovedu svoje obaveze“ – ističe, te navodi da od kosovskih vlasti u vezi sa uhapšenima zahteva „punu istragu“ i „evaluaciju situacije“ i da „preduzmu odgovarajuće mere“.

Borel dodaje da će on i Miroslav Lajčak ostati u bliskom kontaktu sa obe strane u narednim danima.

Pročitajte još:

Vučić posle sastanka sa evropskim predstavnicima: Plašim se da je sve otišlo predaleko


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.