Božić: Tradicija, duhovnost i zajedništvo; Mir Božiji, Hristos se rodi!

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave najradosniji hrišćanski praznik - Božić.
Image

Božić je jedan od najznačajnijih praznika među pravoslavnim vernicima.

Ovaj praznik označava vreme radosti, duhovnosti i porodičnog zajedništva, a obeležava rođenje Isusa Hrista, Spasitelja –  svetlo koje donosi nadu, ljubav i mir.

Pripreme za Božić obuhvataju duhovne pripreme kroz molitvu i višenedeljni post pre samog praznika. Vernici posebno poste uoči Božića kako bi se pripremili za ovaj svečani dan.

Na sam dan Božića, u crkvama se služe liturgije koje okupljaju vernike radi zajedničke molitve i proslave. Tradicionalno, porodice se okupljaju za bogatom trpezom raznovrsnih i tradicionalnih jela.

Jedan od centralnih simbola Božića je badnjak – drvo koje se donosi u domove i pali na Badnje veče kao simbol radosti, topline i novog početka. Badnjak je simbol Isusovog rođenja i veruje se da donosi blagoslov i zaštitu porodici.

Pravoslavni Božić predstavlja vreme kada vernici osećaju duboku duhovnost, mir i radost, ali i vreme kada se porodice okupljaju u ljubavi i poštovanju tradicije. Ovaj praznik podseća na važnost solidarnosti, praštanja i ljubavi prema bližnjima.

„Sve vas, braćo i sestre, pozivamo na usrdnu pokajničku i očišćujuću molitvu za decu i za sve ljude u našem narodu, ovde i u rasejanju, osobito za napaćeni, ali uspravni, verni i hrabri srpski narod na Kosovu i u Metohiji, kao i za sve ljude i narode na zemlji“ – poruka je srpskog patrijarha Porfirija u njegovoj Božićnoj poslanici koji, podsetimo, provodi božićne praznike na Kosovu i Metohiji.

On je na Badnje jutro pred nekoliko stotina vernika služio liturgiju u manastiru Gračanica.

„Važno je čuvati tradiciju i običaje. Time se otkriva naše opredeljenje. Mi pokazujemo da smo Hristovi, da smo narod mira, ali u pravom smislu te reči. Zato treba da znamo da ne možemo želeti samo mir za sebe, a ni ne možemo imati mir za sebe ako želimo nemir našim komšijama“ – poručio je srpskih patrijarh iz Gračanice.

„Mir u nama može dati samo Gospod, jer ako njega imamo možemo da gradimo i mir oko sebe. To je ono što rođenje Hristovo i pruža. Ne samo za ovaj prolazni život, već i za onaj večni u carstvu nebeskom“, poručio je vladika raško-prizrenski Teodosije iz Kosovske Mitrovice na Badnji dan.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.