Brnabić uložila rezervu na deklaraciju EU: KiM ostaje deo Srbije

U skladu sa Rezolucijom 1244
Image
Foto: Tanjug

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić uložila je rezervu na deklaraciju EU „Samit EU-Zapadni Balkan, Brisel 13. decembar 2023“, štiteći interese Republike Srbije, a u rezervi je jasno stavila do znanja da Kosovo i Metohija ostaje integralni deo Republike Srbije u skladu sa Rezolucijom 1244 UN, saopštila je Vlada Srbije.

Kako se ističe, jasne crvene linije Srbije su nepriznavanje Kosova i Metohije i neprihvatanje Kosova i Metohije kao člana Ujedinjenih nacija, kao i člana u sistemu organizacija i agencija Ujedinjenih nacija.

„Republika Srbija, posvećena procesu evropske integracije i pregovorima, generalno se, sa rezervama, usklađuje sa Deklaracijom ‘Samit EU-Zapadni Balkan, Brisel 13. decembar 2023’ kao političkom izjavom i pravno neobavezujućim dokumentom“, navedeno je u tekstu uložene rezerve.

Ističe se da se dogovor o putu ka normalizaciji i njegov prilog o implementaciji, kako je navedeno u ovoj Deklaraciji, smatra prihvatljivim samo u kontekstu koji se ne odnosi na bilo kakvo de fakto ili de jure priznavanje Kosova.

„Republika Srbija naglašava da usklađivanje nikako ne znači priznavanje članstva ‘Kosova’ u UN, sistemu organizacija i agencija UN, niti takozvanog teritorijalnog integriteta ‘Kosova'“, istaknuto je u tekstu.

Ukazuje se da Deklaracija ne predstavlja pravno obavezujući ugovor po međunarodnom pravu i da usklađivanje sa ovom Deklaracijom ne utiče ni na činjenicu da Kosovo i Metohija ostaje integralni deo teritorije Republike Srbije pod međunarodnom upravom u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN iz 1999. godine.

Tanjug/N1


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.