Centralno Kosovo: Medicinska škola popunjena, u Mašinskoj nezadovoljni brojem upisanih đaka

Najveće interesovanje učenika na centralnom Kosovu je i ove godine za Medicinsku školu.

Ona ima tri odeljenja u Lapljem Selu i jedno u Plemetini i već u prvom krugu su sva mesta popunjena. Ekonomsko-trgovinska škola ima 7 slobodnih mesta, dok je Mašinska ove godine upisala samo devetoro đaka.

Medicinska škola u Lapljem Selu je upisala 60 đaka u tri smera, dok ih u Plemetini ima dvadesetoro, što je maksimalan broj za ovogodišnji upis.

„Medicinska škola i ove godine upisuje đake. Vlada veliko interesovanje, sva mesta su popunjena već u prvom upisnom krugu, imamo tri smera, medicinska sestra – tehničar ili opšti, farmaceutski tehničar i pedijatrijska sestra – tehničar. U Plemetini je, takođe, medicinska sestra – tehničar. Očekujemo đake da im poželimo toplu dobrodošlicu u našoj školi“, naveo je direktor Medicinske škole Miodrag Živić.

Direktorka Ekonomsko – trgovinske škole u Lapljem Selu Dragica Mitić je kazala da je zadovoljna odzivom i da se u ovoj školi upisao skoro maksimalan broj đaka.

„Upisan je dovoljan broj đaka, odnosno skoro maksimalan broj. Pravno – poslovni tehničar ima upisanih 20 učenika, od isto toliko slobodnih. Finansijsko – računovodstveni tehničar ima četiri slobodna mesta za drugi upisni krug. Jedno mesto slobodno je na smeru ekonomski tehničar. U Plemetini, na smeru finansijsko – računovodstveni tehničar imamo dva slobodna mesta. Zadovoljni smo upisom u prvom upisnom krugu i nadamo se da će upražnjena mesta biti popunjena u drugom krugu“, dodala je ona.

Mašinska škola u Preocu broji ukupno oko pedest učenika i ima tri smera. Smerovi u Mašinskoj školi su mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje, instalater vodovoda, grejanja i klima uređaja, kao i mehaničar motornih vozila.

„Ove godine je slaba zainteresovanost đaka. Upisali smo devetoro. Prošle godine je bila nešto bolja situacija, videćemo kakav će odaziv biti sledeće godine. Imamo tri smera trenutno, jedan je četvorogodišnji, dva su trogodišnja“, kazao je Nebojša Rašić, direktor Mašinske škole.

Upis traje još danas od 08.00 do 15.00 časova.

Svršeni osnovci sa kojima je ekipa Kim radija razgovarala su zainteresovani za Gimnaziju – Priština i Ekonomsko-trgovinsku školu. Kako su kazali, sami su se opredelili za buduće školovanje.

„Upisao sam Ekonomsko – trgovinsku školu. Mislim da će da mi se dopadne“, rekao je Ognjen Manitašević.

„Upisala sam Gimnaziju, smer društveno – jezički, to me je privlačilo još od šestog razreda osnovne škole. Već poznajem dosta drugara sa kojima ću biti u odeljenju“, kazala je Petra Manitašević.

Ekonomsko-trgovinska škola, Gimnazija – Priština i Medicinska škola smeštene su u Srednjoškolskom centru u Lapljem selu.

Drugi upisni rok će biti od 26. do 28 avgusta.

Kim


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.