Đurić sa Borelom: Srbi na KiM trpe nepodnošljiv pritisak zbog jednostranih mera Prištine

Saopšteno iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije
Image
Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije

Ministar spoljnih poslova Srbije, Marko Đurić, sastao se u Austriji sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozepom Borelom, nakon sastanka ministara spoljnih poslova neformalne grupe „Prijatelji Zapadnog Balkana“ i partnera sa Zapadnog Balkana.

Tom prilikom, šef srpske diplomatije istakao je da je članstvo u Evropskoj uniji strateško opredeljenje i prioritet spoljne politike Srbije, ukazujući da Srbija deli evropske vrednosti i zalaže se za njih, kao i da želi da doprinese miru, stabilnosti i prosperitetu Evrope, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Govoreći o situciji na Kosovu i Metohiji, Đurić je istakao da je Beograd u potpunosti posvećen dijalogu sa Prištinom pod pokroviteljstvom EU, ocenjujući da je u ovom trenutku potrebno, pre svega, osigurati bezbednost srpskog stanovništva i bez daljeg odlaganja sprovesti sve obaveze iz do sada postignutih dogovora.

„Naglasivši da je situacija po pitanju Kosova i Metohije izuzetno teška, Đurić je ukazao da Srbi trpe nepodnošljiv pritisak kao posledicu kulminacije dugotrajnih i sistematskih jednostranih akcija prištinskih vlasti“, kaže se u saopštenju.

Govoreći o značaju regionalne saradnje, Đurić je podvukao da Srbija posvećuje veliku pažnju njenom unapređenju i negovanju što kvalitetnijih dobrosusedskih odnosa, posebno ističući da je za Srbiju od ključnog interesa očuvanje mira i stabilnosti u regionu, stoji u saopštenju.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.