Elek: Specijalci u KBC-u pretresli kotlarnicu i vešernicu, oduzet uređaj za video nadzor, ništa nisu pronašli

Iz KBC-a o detaljima jutrošnje akcije specijalnih jedinica Kosovske policije.
Image
Foto: Specijalci u mitrovičkom KBC-u, privatna arhiva

Jutros oko 6 časova specijalne jedinice Kosovske policije izvršile su pretres u u pomoćnim prostorijama Kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici – potvrdio je rukovodilac te institucije dr Zlatan Elek. Oduzet je uređaj za video-nadzor, dok je policija u svom izveštaju potvrdila da tokom pretresa ništa nije pronađeno – pojasnio je.

Elek je naveo da su specijalne jedinice ušle u krug KBC-a sa, prema njegovim informacijama, 15 džipova, te da su nasilno razbili ulazna vrata vešernice i kotlarnice KBC-a. Osim specijalaca u uniformama, po Elekovom svedočenju, bilo je i naoružanih osoba u civilnoj odeći sa policijskim prslucima.

On navodi da je inicijalni kontakt sa specijalcima protekao na engleskom i albanskom jeziku, odnosno da nisu govorili srpski, te da je bilo potrebno oko 15-ak minuta da im se obrati komandir.

„To je vreme kada radnici dolaze na posao, bili su vidno uznemireni, kao i učenici Medicinske škole sa Domom učenika u Kosovskoj Mitrovici koji obavljaju praksu. Sve ovo sa prozora su posmatrali i pacijenti na internom odeljenju, a sada su čitavi medicinski timovi zauzeti smirivanjem pacijenata i radom sa njima. Posle 15 minuta nama se na srpskom jeziku obratio komandir koji je kazao da imaju nalog suda da pretresu objekat. Na naše pitanje šta traže, nije želeo da odgovori. Rekao nam je da želi da vidi prostoriju u kojoj se nalazi video-nadzor“ – prepričao je Elek.

Dodao je da je preneo specijalcima da nije bilo potrebe za nasilnim upadom i da to izaziva zabrinutost kod građana.

„Bili smo maksimalno konstruktivni, ponudili smo da otvorimo bilo koju prostoriju, ali su oni to odbili. Otišli su do kancelarije šefa obezbeđenja KBC Kosovska Mitrovica i oduzeli uređaj za video-nadzor. Dostavili su nam zapisnik na albanskom jeziku da je izvršen pretres, koji je potpisao radnik u kotlarnici i da ništa nije nađeno, mada mi i ne znamo šta su tražili“ – dodao je Elek, navodeći da je radnik kotlarnice vidno uznemiren, te da je potražio medicinsku pomoć na psihijatriji.

„Oko 07:15 oni su napustili krug KBC Kosovska Mitrovica bez ikakvog objašnjenja zašto je sve ovo rađeno“ – naveo je Elek.

On ocenjuje da je represija i to što Kosovska policija mesecima zaustavlja i pretresa sanitetska vozila srpskih zdravstvenih institucija.

„To se desilo 178 puta, nije nađen nijedan komad oružja“ – istakao je.

Dr Dragiša Milović ocenio je da kao i „pokušaj da se SPC umeša u nečasne radnje“ sada „tu nameru imaju i sa zdravstvom“.

„KBC Kosovska Mitrovica je jedina multietnička bolnica u gradskoj sredini gde se leče Srbi i ostali nealbanci. Mi smo apsolutno otvoreni za sve. Pre neki dan smo primili pripadnike KFOR-a, odgovorili smo na sva njihova pitanja, tražili su i da obiđu naše prostorije, bili su na hirurškom, internom odeljenju, pokazali smo im zalihe lekova i infuzionog rastvora… Priča da nam preti humanitarna katastrofa, da već mesecima ne dobijamo lekove i ostalo – sve je to za njih bilo nebitno, nikoga to ne interesuje…“ – kazao je Milović.

Tvrdi da je namera kosovskih vlasti da se KBC Kosovska Mitrovica na neki način „uprlja“.

„Mi ćemo nastaviti da radimo svoj posao. Radnici koji su jutros došli na posao su uplašeni, video sam žene koje su plakale… Kako ući sada u operacionu salu i nekom spašavati život, a gledati ovde duge cevi i oklopna vozila?“ – zapitao se dr Milović.

Ocenio je i da je EULEX „totalno bio nezainteresovan“, te da na njihova pitanja nisu imali odgovore.

„Potpuna jedna pasivnost… Ovakav EULEX nam nije potreban. Oni čak nisu ni bili na mestima kad se pretres dešavao. Mogli su da izađu iz svojih automobila i da vide šta se to na terenu traži i šta se radi. Nastavićemo da radimo, jesu teška vremena, ali se nadam da ćemo i ovo prebroditi. Živimo na svojoj zemlji, nismo ništa tuđe uzeli, ova bolnica je ostala stub opstanka naših sugrađana“ – zaključio je Milović.

Foto: Kontakt Plus

Podsetimo, rano jutros na pet lokacija na severu Kosova izvedena je operacija Kosovske policije u vezi sa nedavnim dešavanjima u Banjskoj. U severnom delu Kosovske Mitrovice akcija je izvedena na dve lokacije – u krugu mitrovičkog KBC-a i u objektu u kojem je živeo potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić pre odlaska sa Kosova, a u kojem se nalazi i restoran Grej.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.