Elek: Ukidanje dinara – uvod u totalni egzodus srpskog naroda sa KiM

Ukidanje dinara i platnog prometa od strane Prištine, znači uvod u totalni egzodus Srba sa prostora Kosova i Metohije, izjavio je predsednik Srpske liste, Zlatan Elek.
Image
Foto: Kontakt Plus

Centralna banka Kosova (CBK) donela je uredbu da se od 1. februara gotovinska plaćanja i platne transakcije obavljaju isključivo u evrima, uz prelazni period za građane, kako bi se, kako su naveli, prilagodili izmenama.

Prema Elekovim rečima, ovom odlukom, najdirektnije će biti ugroženo oko 100.00 Srba na Kosovu i Metohiji.

„Ukidanje dinara, odnosno platnog prometa, znači progon Srba i svih srpskih institucija Srbije na teritoriji Kosova i Metohije. Ugroženi su svi oni koji imaju bilo kakva primanja iz Republike Srbije. Pre svega, to se odnosi na sve zaposlene u institucijama koje funkcionišu u sistemu Republike Srbije – penzionere, korisnike socijalnih davanja, studente, stipendiste“, ukazao je Elek na današnjoj konferenciji za medije održanoj u prostorijama Srpske liste u Kosovskoj Mitrovici.

Elek smatra da je ovaj potez Prištine „uvod u totalni egzodus“ srpskog naroda sa teritorije KiM.

„To nije slučajan rezultat. To su unapred pripremljeni potezi vlade Aljbina Kurtija i mi dobro prepoznajemo njegov ’rukopis’ u ovoj odluci. Ovo je, u najmanju ruku, Kurtijeva ’oluja’ za Srbe bez ispaljenog metka i to pred očima međunarodne zajednice“, kaže Elek.

Predsednik Srpske liste je naveo da su imali više razgovora sa međunarodnim zvaničnicima, uključujući ambasadore zemalja Kvinte, predstavnike Unmika, Euleksa i da su izrazili svoje nezadovoljstvo ovakvom odlukom. Elek je posebno istakao poslednji razgovor sa američkim ambasadorom u Prištini, Džefrijem Hovenijerom, gde su, kako dodaje, izrazili bojazni koje proizilaze iz ove odluke.

„Razgovarali smo i o drugim temama, pre svega o našim sugrađanima koji su neosnovano uhapšeni, optuženi, o upadima u naše institucije, kao i o ukidanju dinara. Naišli smo na razumevanje. Štaviše, saglasni smo po mnogim pitanjima i sam ambasador je saglasan da je ovo izuzetno opasan potez“, kazao je Elek i konstatovao da od dolaska Aljbina Kurtija na vlast, nijedna odluka koja je doneta, nije bila u korist srpske zajednice na teritoriji Kosova i Metohije.

Najavio je da će uputiti pismo ambasadorima zemalja Kvinte, ističući da je međunarodna zajednica odgovorna za očuvanje multietničnosti na Kosovu i Metohiji.

„Oni će biti direktni saučesnici ukoliko dođe do egzodusa srpskog naroda“, izjavio je Zlatan Elek.

Istovremeno je naglasio da novca ima dovoljno, te da nikada veće plate u zdravstvu nisu bile i da je aktivno zapošljavanje radnika u Kliničko-bolničkom centru Kosovska Mitrovica, ali i u drugim institucijama koje funkcionišu po sistemu Republike Srbije.

Na pitanje naše novinarke da li trenutno ima dovoljno novca na rasploganju da se građanima isplate plate i ostala primanja, Elek je izrazio optimizam u vezi sa rešavanjem ovog pitanja.

„Čuli ste obraćanje predsednika da će fokus biti na dogovoru kako će se dalje funkcionisati što se tiče dinara na KiM. Jasna nam je pozicija Prištine i vidimo da ona nije dobronamerna što se tiče srpskog življa, ali očekujem aktivniju ulogu međunarodne zajednice, normalno, aktivnu ulogu Republike Srbije i predsednika Srbije Aleksandra Vučića i nadam se pozitivnom rezultatu po tom pitanju. Mislim da ćemo uspeti i ovoga puta da amortizujemo situaciju na način da srpski narod na KiM bude zadovoljan“, zaključio je Elek.

Milović: Ukidanje dinara dovodi do obesmišljavanja ZSO

Potpredsednik Srpske liste Dragiša Milović naveo je da Srbi od dolaska međunarodne zajednice 1999. godine žive u strahu, neizvesnosti i svakodnevnom pritisku, te da se osećaju kao građani „drugog reda“.

Kazao je da su sa Hovenijerom razgovarali i o povratku i dodao da „od 1999. godine niko ne govori o proteranim građanima i njihovom povratku“ i da poslednji jednostrani potezi Prištine dovode do toga da sa ovih prostora odlazi i preostali deo Srba.

„Potezi Prištine ne vode smirivanju situacije, već da se ionako teška situacija dodatno komplikuje“, konstatovao je Milović.

Istakao je da ukidanje dinara na Kosovu i Metohiji dovodi do obesmišljavanja Zajednice srpskih opština.

„Jedanaesta godina kako se obaveza iz Briselskog sporazuma, koju je Priština preuzela, a čiji je garant Evropska unija, ne sprovodi. Očigledno je da neko koristi ovaj ’prazan hod’ da preuzme nadležnosti koje mu ne pripadaju, da jednostranim potezom ta zajednica sutra bude obesmišljena“, istakao je Milović.

Građanima je poručio da treba sačuvati mir, da je potrebna sloga, jedinstvo i da se sačuva crkvu, koja deli sudbinu naroda.

„Sve muke srpskog naroda su posledice Kurtijevih odluka“, konstatovao je Milović.

Ujedno je podržao predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića o održavanju hitne sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o KiM.

„Ceo svet mora da čuje istinu o stradanju Srba, da konačno otvore oči i prestanu da okreću glavu od nas“, naglasio je Milović.

„Na prostoru KiM, ima dovoljno mesta za sve ljude dobre volje – i za Srbe, Albance, Bošnjake, Aškalije, Rome…“, poručio je potpredsednik Srpske liste, pozivajući se na reči vladike Teodosija.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.