„EU i SAD će rešiti konflikt na Kosovu“

Evropska unija i Sjedinjene Države su odlučni da reše konflikt na Kosovu i popločaju put ka svetloj budućnosti dveju zemalja kao članica Unije, poručio nemački kancelar Olaf Šolc.
Image
Foto: Reuters/Florion Goga

Šolc je, na konferenciji za medije po završetku Berlinskog procesa održanog u Tirani, rekao da osuđuje napad na Kosovsku policiju i sve aktivnosti viđene 24. septembra u Banjskoj.

„Jasan je stav Evropske unije i Nemačke o tome, očekujemo rezultate istrage koju vode kosovske vlasti. Bilo bi dobro da sa njima sarađuju i srpske vlasti“, kazao je on.

Miran razvoj situacije na zapadnom Balkanu zahteva razumevanje svih zemlja u regionu, čiji lideri treba da gledaju u budućnost i rešavaju probleme, dodao je Šolc.

Kao dobar primer za to naveo je Severnu Makedoniju koja, prema njegovim rečima, rešava bilateralne nesuglasice kako bi napredovala na svom evropskom putu.

Kada je reč o odnosima Beograda i Prištine, Šolc je naglasio da je neophodno primeniti sve dogovore postignute u Briselu.

Istakao je to da su sličan sporazum potpisale svojevremeno dve Nemačke, a sve u cilju kako bi život ljudi bio što jednostavniji.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.