EU: Izbore u četiri opštine na severu Kosova organizovati što pre

Poručeno iz Brisela
Image
Foto: N1

Izbore u četiri opštine na severu Kosova bi trebalo organizovati što pre i uz puno učešće kosovskih Srba, kao deo hitnih napora na smirivanju napetosti između dve strane, prenosi N1.

„Kada će do toga doći zavisi od sposobnosti obe strane da ispune zahteve, odnosno kriterijume koji su pred njih postavljeni“, rekao je portparol službe za spoljne poslove EU Peter Stano.

On kaže da bi „hitnost trebalo da bude prepoznata na terenu, od građana i političara“.

„Sve što se radi u okviru dijaloga nije da bi se zadovoljili Brisel ili države članice EU ili međunarodna zajednica, već da bi došlo do poboljšanja života na Kosovu i u Srbiji, što je povezano sa daljim napretkom dve strane na putu ka EU“, rekao je Stano.

Naravno da, kako kaže, postoji osećaj hitnosti, postojao je i pre poslednje eskalacije i našim partnerima je to preneto.

„Dakle EU institucije, evropskih 27 i drugi partneri, pre svih SAD, imaju osećaj hitnosti da se dovrše neophodni koraci ka smirivanju napetosti i povratku dijalogu. I to ne zbog izbora u EU sledeće godine, već kako bi od toga imali koristi građani na Kosovu i u Srbiji, kako bi obe strane nastavile da rade na normalizaciji odnosa. Potrebno je da se obe strane vrate normalnom dijalogu i nastavile rad na EU agendi. Jer ako nema napretka u dijalogu, nema ni u EU integracijama“, rekao je Stano.

Na pitanja novinara da li će EK povući sankcije Prištini, ako tamošnje vlasti najave sazivanje novih izbora u opštinama na severu Kosova, Stano je naglasio da su EU i njeni međunarodni partneri u više navrata vrlo jasno predočili da sankcije prema Prištini mogu biti povučene ako kosovske vlasti krenu u smanjivanje zategnutosti, prenosi Beta.

To znači, podvukao je, da odmah povuku specijalne policijske snage iz i oko opština na severu Kosova, a da gradonačelnici moraju obavljati dužnosti izvan opštinskih prostorija.

EU je ocenila povoljno prve korake Prištine, dodao je Stano, a to je najava povlačenja 25 odsto specijalnih policajaca iz i oko opštinskih zgrada na severu Kosova.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.