EU: Priština imala deceniju za statut ZSO, sada da se izjasni o evropskom predlogu

Poručuju iz EU
Image
Foto: Dušan Cvetanović, Pexels

Evropska unija saopštila je da su kosovske vlasti imale deset godina da sastave nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO) i da se u sadašnjoj fazi dijaloga od njih očekuje da ponude komentare i sugestije na nacrt statuta koji je u Beograd i Prištinu donela zapadna petorka.

Na pitanje portala Koha, povodom izjave kosovskog premijera Aljbina Kurtija da može da napiše moderan evropski nacrt statuta ZSO, EU je navela da nacrt koji su predstavnici SAD, EU, Nemačke, Francuske i Italije predstavili stranama 21. oktobra predstavlja „moderan evropski način rešavanja osetljivog pitanja zaštite manjina“.

„EU i njeni partneri smatraju da je to najbolji mogući način za rešavanje pitanja između dve strane. Očekujemo da obe strane nastave razgovore na osnovu ovog nacrta“, navodi se u odgovoru iz EU.

Najnoviji nacrt statuta ZSO Kurtiju i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću predstavili su predstavnici SAD i EU za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak, spoljnopolitički savetnici predsednika Francuske i kancelara Nemačke, Emanuel Bon i Jens Pletner, i diplomatski savetnik premijerke Italije Alesandro Katane.

O tom nacrtu statuta, koji zapadna petorka opisuje kao „moderan i izbalansiran evropski predlog“, bilo je reči i na odvojenim sastancima Kurtija i Vučića sa liderima EU, Francuske, Nemačke i Italije 26. oktobra u Briselu.

Novi nacrt statuta ZSO bio je tema i na sastancima Lajčaka sa glavnim pregovaračima Beograda i Prištine, Petrom Petkovićem i Besnikom Bisljimijem, u novembru i decembru.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.