EU traži dodatne informacije oko ukidanja dozvole za rad MTS-u

Evropska unija primila je k znanju odluku kosovske vlade da kompaniji MTS d.o.o oduzme dozvolu za rad zbog sporne dokumentacije prilikom registracije biznisa, izjavio je portparol EU Peter Stano.
Image
Foto: Novo vrijeme

„EU trenutno traži više informacija od obe strane kako bi razumela implikacije odluke na Sporazum iz 2013. i zaključke iz 2016. o telekomunikacijama“, navodi se u odgovoru za Radio slobodnu Evropu.

MTS d.o.o. je ćerka firma Telekoma Srbije, koja je na Kosovu osnovana na osnovu Briselskog sporazuma u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa.

Sedište ove kompanije je u Severnoj Mitrovici, ali ima svoje ispostave i u drugim srpskim sredinama na Kosovu. Pored TV paketa, MTS svojim korisnicima nudi i usluge u oblasti interneta, mobilne i fiksne telefonije.

Međutim, kosovska vlada je početkom avgusta donela odluku da ukine licencu za rad ovoj kompaniji zbog „protivustavnih dokumenata“ za registraciju. Dozvola za rad se iz istog razloga oduzima i desetinama drugih kompanija na Kosovu.

U slučaju MTS-a, kao razlog za oduzimanje dozvole se navodi to što je jedno od odgovornih lica prilikom registracije priložilo pasoš koji izdaju srpski organi, a u kom kao mesto rođenja stoji „Kosovska Mitrovica, Republika Srbija“.

Iz Agencije za registraciju biznisa su u obrazloženju odluke naveli da „ovakvi sadržaji nisu dozvoljeni za korišćenje u Republici Kosovo, jer izazva povredu ustavnih normi i tako nešto predstavlja ozbiljnu pretnju po javnu bezbednost“.

Srbija izdaje identifikaciona dokumenta za sve gradove na Kosovu, ali ih zvanična Priština ne priznaje.

Iz Telekoma Srbije, koja je osnivač MTS-a na Kosovu sa udelom od 100 odsto, ne prihvataju ovakvu odluku kosovske vlade i poručuju da njihov „pravni tim priprema obimnu žalbu koja će biti podneta u zakonskom roku“.

Tvrde da su „važeća registracija MTS-a i svi izvodi u potpunosti u skladu sa i zasnovani na regularnim ispravama izdatim od Prištine“.

„U međuvremenu smo već podneli zahtev za informacije od javnog značaja kako bismo utvrdili uopšte o kakvoj navodno spornoj ispravi se radi, i za koje svrhe je ista navodno bila upotrebljena. Pravni zastupnici MTS su već održali neophodne konsultacije sa predstavnicima ARBK i dobili su uveravanja da ćemo barem radi omogućavanja prava na efektivni pravni lek, dobiti navodno sporne dokumente pre isticanja roka za žalbu“, naveli su za RSE iz Telekoma Srbije.

Rok za podnošenje žalbe je 30 dana.

Prethodno je američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer (Jeffrey Hovenier) upozorio da Kosovo treba da bude oprezno kada je u pitanju oduzimanje licenci za rad, te rekao da su u toku razgovori sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Miroslavom Lajčakom i kosovske vlade oko toga kako da se reši ova situacija.

Hovenier je 16. avgusta na pitanje RSE rekao i da je ovo „veoma osetljivo pitanje“, te da ohrabruje kosovsku vladu da korake oko oduzimanja dozvola za rad preduzima sa oprezom.

Lučić: Ohrabruje izjava Hovenijera

Hovenijer: Razgovara se o dozvoli za MTS, Priština da postupa oprezno


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.