Gaši: Basara će tražiti odštetu zbog višegodišnjeg pritvora u vezi sa slučajem ubistva Ivanovića

Podneće tužbu kojom će tražiti odštetu za tri godine provedene u pritvoru
Image
Foto: Kontakt Plus

Advokat Tom Gaši (Tomë Gashi), koji je zastupao Radeta Basaru u slučaju ubistva političara Olivera Ivanovića, rekao je da će njegov branjenik podneti tužbu kojom će tražiti odštetu za tri godine provedene u pritvoru.

Osnovni sud u Prištini osudio je u petak Nedeljka Spasojevića na četiri godine i šest meseci zatvora zbog učešća u zločinačkoj grupi koja je organizovala ubistvo Olivera Ivanovića pre šest godina. U ovom slučaju Marko Rosić je osuđen na deset godina zatvora zbog krivičnog dela učešće u organizovanom kriminalu, dok su Dragiša Marković i Žarko Jovanović osuđeni na po četiri godine zatvora. Silvana Arsović i Rade Basara su oslobođeni optužbi.

Advokat Gaši okrivio je bivšeg tužioca koji se bavio ovim slučajem da je „podigao optužnicu bez dokaza”.

„Odluka Suda je bila pravedna, ja uvek govorim u ime svog klijenta koji je bio istražitelj u policiji. Tužilac zna da je moj klijent tokom ubistva Ivanovića bio u Hrvatskoj. Oni su optuženi kao kriminalna grupa, koja je možda sarađivala u prikrivanju dokaza. Mog klijenta je namerno ili greškom optužio bivši tužilac. On je u pritvoru više od tri godine bez ikakvih dokaza. Nakon što dobijemo presudu, podneću tužbu za naknadu štete. Bivši tužilac je ishitreno podigao ovu optužnicu da bi izgledao kao veliki slučaj“, rekao je on u emisiji KTV „60 minuta“.

Pravda još uvek nije zadovoljena

Gaši je preporučio tužiocima da ne podnose optužnice „bez razmišljanja“.

„Tužioci treba dva puta da razmisle pre podizanja optužnice, jer je odgovornost na državi, a ne na tužiocu. Dobri tužioci podnose prijave tako što izračunavaju verovatnoću da li će (neko) biti proglašen krivim“, dodao je on.

U vezi sa ubistvom Ivanovića u bekstvu su Željko Bojić, Zvonko Veselinović, Milan Radoičić i još dvojica nepoznatih optuženih.

Advokat Gaši je rekao da pravda još uvek nije uspostavljena bez hapšenja ljudi koji su finansirali ubistvo srpskog političara.

Srpski političar Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. godine u blizini kancelarije svoje građanske inicijative „Sloboda, demokratija, pravda“. On je kritikovao podršku Beograda Srpskoj listi i njeno predstavljanje kao jedine alternative kosovskim Srbima. U vreme kada je ubijen, bio je u procesu ponovljenog suđenja za ratne zločine vezane za proterivanje Albanaca sa severa Kosova.

Koha/KoSSev


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.